VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Chleba
2016-11-20, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

všichni se shodneme, že dobrý chléb - to je dar Boží. To co nám dnes nabízejí některé obchody - to je pro změnu spíše - hněv Satanův! V mnoha supermarketech najdete sice velmi široký výběr chlebů, ale když se občas dozvíte nějaké podrobností o jeho výrobě, napadá mne jako komentář otřepaná věta: kvantita na úkor kvality!

 

Proslulý přirozený kvásek se již většinou vyrábí průmyslově, pšenično-žitný chleba je hlavně pšeničný a málo žitný a opravdové žito viděl asi "jen z vlaku". Různé chleby: Podmáslové, tradiční, babiččiny, pekařské, vícezrnné a selské - to jsou převážně jen marketingové přesmyčky, aby na vás udělaly dojem, že máte v puse něco extra kvalitního. Skutečně kvalitní chleba - ten se dá sehnat, ale je třeba promyšleně hledat.

 

Jen tak pro pořádek: Chleba má v mnoha světových kulturách nejrůznější podoby. Francouzi, mistři gastronomie, nedají dopustit na svoje bílé nadýchané bagety, které přikusují téměř ke všemu. Podobný bílý chléb vám nabídnou i v Itálii, Chorvatsku či Španělsku. Blízký východ, Středozemí a arabské země vyznávají placky zvané - pita chleba. Používá se k nabírání jídla místo příboru a nebo se do něj vkládá například gyros. My Češi a také i Rusové a Ukrajinci dáváme přednost chlebu tmavému.

 

Jak vlastně máme poznat pravý kvalitní domácí chléb?

  1. Chléb musí něco vážit. Čím více váží v ruce, tím méně v žaludku.
  2. Kůrka musí být křupavá a podstatně tmavší a širší než ta u chlebů z velkovýroben 
  3. Vnitřní část chleba by měla mít velké a nepravidelné dírky
  4. Průmyslová výroba dělá „fotokopie“, zatímco mistr pekař tvoří „bratry a sestry“, nebo-li žádný z bochníků není totožný
  5. Chléb vás musí přilákat svou neodolatelnou vůní. 

 

No, a když už mluvíme o chlebu v mnoha podobách - já miluji chleba jako topinku. Můj táta, abychom neplýtvali, tak nám vždycky doma ze staršího chleba udělal topinky, malinko je omastil, potřel česnekem a když mohl, nahoru na ně nakladl míchaná vejce sypaná čerstvou pažitkou. Už teď, když na to vzpomínám, se mi sbíhají sliny a těším se, až nám doma ve špajzu zbyde kousek starého zapomenutého chleba…

 

Hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English