VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Chlebíčky 3
2017-02-04, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

obložené chlebíčky jsou moje oblíbené téma a také moje oblíbené jídlo! Nevím, jak vy, ale je miluji! Přiznávám bez mučení, že čas od času mne přepadne neovladatelná chuť na ten asi "nej-nezdravější obložený chlebíček na světě"! To je taková ta kyprá večka, lehce namazaná máslem, s bramborovým salátem, okurčičkou, plátkem šunky a s půlkou vejce, které je navíc přelito jakousi těžce identifikovatelnou majonézou! Tak s tímhle chlebíčkem se hřeší skvěle! V typických pražských lahůdkářstvích mají "na stojáka" k výběru čerstvé chlebíčky třeba se sardelovými očky, lososové, chléb s nivou, chléb jarní, chlebíček šunkový, á la krab, sýrový i kaviárový - ale nebojte se, že by tam byl pravý kaviár! Jednak by spoustě lidem nechutnal a pak by určitě stál mnohem víc než obvyklých 20 korun! K všeobecně oblíbeným chlebíčkům patří chlebíček - mozzarella, chlebíček uherák, moravský či roastbeefový. Zajímavé je sledovat nejen obsah a chuť chlebíčků, ale také jejich cenotvorbu: Třeba chlebíček "sypaný" je za 17 Kč, ale má jen 85g,  zatímco chlebíček vajíčkový má 110g, a přitom se prodává za stejnou cenu! Je totiž z lacinějších surovin. Pak také je oblíbený například chlebíček mix, kde je salám poličan nebo něco na způsob "našeho" uheráku, sýr, paprika, rajče a salátek. Tak ten je opět za 17 korun, ale už váží pouze 70g. Vždy totiž jde o kalkulaci respektující váhu chlebíčku, náročnost přípravy a kvalitu ingrediencí. Možná někdy jde i o to, že nejoblíbenější chlebíčky mohou být cenově trochu zvýhodněny - ale to záleží na rozhodnutí lahůdkáře. Chlebíčky jsou naše národní chlouba, i když se jedí mnohem složitěji než třeba jednohubky nebo chlebíčkům podobné populární baskické pintxos, které jsou protnuté párátkem. Nevím, jak je to v celé naší zemi, ale v Praze jsou lahůdkářství, kde bych si nedal ani kus chleba posolený máslem! Ovšem, vedle toho mám několik prověřených stabilních zastávek, kde připravují delikatesní čerstvé chlebíčky každý den - a já tam zažívám úplné mistrovství světa! Škoda jen, že na Národní třídě definitivně zavřeli proslulé lahůdkářství Jana Paukerta, který, jak známo, před 100 lety pro naše mlsné pusy - ty naše typické chlebíčky - osobně vymyslel!

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English