VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Chlebíčky 3
2017-02-04, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

obložené chlebíčky jsou moje oblíbené téma a také moje oblíbené jídlo! Nevím, jak vy, ale je miluji! Přiznávám bez mučení, že čas od času mne přepadne neovladatelná chuť na ten asi "nej-nezdravější obložený chlebíček na světě"! To je taková ta kyprá večka, lehce namazaná máslem, s bramborovým salátem, okurčičkou, plátkem šunky a s půlkou vejce, které je navíc přelito jakousi těžce identifikovatelnou majonézou! Tak s tímhle chlebíčkem se hřeší skvěle! V typických pražských lahůdkářstvích mají "na stojáka" k výběru čerstvé chlebíčky třeba se sardelovými očky, lososové, chléb s nivou, chléb jarní, chlebíček šunkový, á la krab, sýrový i kaviárový - ale nebojte se, že by tam byl pravý kaviár! Jednak by spoustě lidem nechutnal a pak by určitě stál mnohem víc než obvyklých 20 korun! K všeobecně oblíbeným chlebíčkům patří chlebíček - mozzarella, chlebíček uherák, moravský či roastbeefový. Zajímavé je sledovat nejen obsah a chuť chlebíčků, ale také jejich cenotvorbu: Třeba chlebíček "sypaný" je za 17 Kč, ale má jen 85g,  zatímco chlebíček vajíčkový má 110g, a přitom se prodává za stejnou cenu! Je totiž z lacinějších surovin. Pak také je oblíbený například chlebíček mix, kde je salám poličan nebo něco na způsob "našeho" uheráku, sýr, paprika, rajče a salátek. Tak ten je opět za 17 korun, ale už váží pouze 70g. Vždy totiž jde o kalkulaci respektující váhu chlebíčku, náročnost přípravy a kvalitu ingrediencí. Možná někdy jde i o to, že nejoblíbenější chlebíčky mohou být cenově trochu zvýhodněny - ale to záleží na rozhodnutí lahůdkáře. Chlebíčky jsou naše národní chlouba, i když se jedí mnohem složitěji než třeba jednohubky nebo chlebíčkům podobné populární baskické pintxos, které jsou protnuté párátkem. Nevím, jak je to v celé naší zemi, ale v Praze jsou lahůdkářství, kde bych si nedal ani kus chleba posolený máslem! Ovšem, vedle toho mám několik prověřených stabilních zastávek, kde připravují delikatesní čerstvé chlebíčky každý den - a já tam zažívám úplné mistrovství světa! Škoda jen, že na Národní třídě definitivně zavřeli proslulé lahůdkářství Jana Paukerta, který, jak známo, před 100 lety pro naše mlsné pusy - ty naše typické chlebíčky - osobně vymyslel!

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English