VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Chodí zásadně v utajení a bez ohlášení. Inspektoři Michelinu nacestují desítky tisíc kilometr
2019-04-28, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

minulý měsíc vyšel nový průvodce Michelin, který představuje nejlépe hodnocené restauranty v Evropě. Pro kulinární svět, pro kuchaře, číšníky, restauratéry a hoteliéry je to neobyčejně významná událost. Něco jako Oscarové ceny pro filmaře nebo hudební Grammy Awards pro muzikanty. Udělování michelinských hvězdiček je nejrespektovanější gastronomické ocenění na světě. V naši zemi obhájily slavnou michelinskou hvězdičku dva restauranty, na Slovensku nemají stále ani jednu a pro srovnání, třeba v Maďarsku dostaly letos další dvě restaurace po hvězdičce, takže Maďaři jich mají již v součtu - dokonce šest!  To je velký úspěch. Mezi odborníky se toho samozřejmě dost namluví, znějí kritické i obdivné hlasy. Já bych vám ale rád uvedl pár názorů jednoho z těch tajných michelinských inspektorů, kteří celoročně mapují, navštěvují a vyhodnocují významné restauranty na celém světě. V jednom rozhovoru pořízeném asi před deseti lety říká: “Pokud mne náhodou šéfkuchař pozná, už toho stejně moc nenadělá. Nemůže v krátké době změnit styl kuchyně, způsob přípravy a pod. Jediné, co může udělat, je přidat ingredience na můj talíř. To je však velmi riskantní, protože recept je konstruován na přesné dávkování a více jedné suroviny může výsledek zhoršit. Také kontroluji, jestli se k ostatním hostům chová personál stejně…” (prozradil inspektor s iniciálami M.B. v roce 2008). Já jsem si vzpomněl, že občas mi někdo z mých kamarádů trochu vyčítá, že když jde se mnou do restaurace, tak se personál chová mnohem přívětivěji. Ano, to je pravda, ale i kdyby tam byl s námi třeba i Karel Gott, tak jediné co se změní, může být trochu milejší obsluha. Jestli je ale špatně uvařeno, tak už to nikdo nestihne změnit - a pravda vyjde jasně najevo. Buď ta restaurace umí, nebo ne! Stejně tak je to s inspektory Michelinu, když je náhodou někdo pozná, stejně na poslední chvíli nemá šanci. A pokud si myslíte, že jejich práce je procházka růžovým sadem, když se živí tím, že povinně konzumují jídla v nejdražších podnicích naší planety uvádím, že inspektoři hodnotí v průměru 240 restaurantů ročně, nacestují desítky tisíc kilometrů a absolvují přes 800 návštěv. Věřte nebo ne, každá práce, i ta nejkrásnější, se vám občas může trochu zajídat. Nicméně, pokud vím, tak si žádný michelinský inspektor nijak zvlášť nestěžuje a naopak, o jejich pozice je enormní zájem. Takže, pokud prahnete po této profesi, začněte studovat gastronomii a pořádně si při tom protáhněte břišní svalstvo!

 

Hezký víkend a prosím vás - pokud to půjde:  "nejezte, nepijte, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English