VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Chyba v Matrixu aneb polské hovězí
2019-02-12, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

já má rád tatarský biftek, ale vůbec mě nezajímají Tataři. Ani nevím, proč se po nich jmenuje - tatarák? Možná, že byl na koňském sedle hodně naklepaný. Kdo ví? Španělské ptáčky také miluji a je všeobecně známo, že žádný Španěl netuší, proč se tenhle hovězí závitek s vejcem, okurkou, párečkem a hořčicí takhle jmenuje?  Spousta kulinárních názvů má svůj původ a též dobrou nebo špatnou pověst: Portské víno, švýcarský sýr či belgická čokoládová pralinka - terminus technikus vynikající kvality, stejně jako řecké olivy, české pivo či italské těstoviny. Prostě - dobrá značka! Když mi ale někdo nabídne - polské hovězí - tak to je, bohužel, špatná značka! Vůbec ve mě nevzbuzuje podobné chuťové závratě jako ardenská šunka, aljašská treska nebo maďarská pálivá paprika. Skoro každá země na tom našem světě má nějakou svoji typickou specialitu, kterou si tam rádi dáme. Naši polští sousedi ovšem tohle neřeší…naneštěstí si už mnoho let budují image potravinové žumpy, odkud se k nám dováží uzeniny kořeněné průmyslovou solí určenou k posypu silnic, vajíčka nejnižší klecové kvality a teď naposled - hovězí vyřezané z nemocného skotu. Polsko je velká země a její produkty jsou pro nás i další státy EU poměrně laciné. Nedokážu odhadnout, kde nastala “chyba v matrixu”, ale jak jsem již na začátku naznačil - každý si v gastronomii buduje svoji dlouhodobou pověst. Mnoho zemí občas udělá chybu, turecké zmražené kebaby také bývají často na pranýři, rajčata ze Holandska, Španělska i Itálie mnohdy chutnají jako polystyrén, ale pořád tam není ta konstantní a neodpáratelná image úplných tragédů potravinářského průmyslu. Polsko si v mých očích tuto pověst již několik let velmi důsledně vytváří. Dostávám se do takové opozice, že se mi nechce od nich kupovat ani ošatku na brambory. A to je zlé! Když si totiž jednou získáte takovouhle špatnou pověst, vůbec vám nepomůže produkovat dalších několik let super potraviny nejvyšší kvality, protože ta pachuť loňských sněhů se vám ještě dlouho dobu lepí na paty…Nechci tu již déle peskovat již tak hodně raněné Polsko. Určitě si užili dostatek celoevropské ostudy. Přeji jim hodně sil a hodně dobrých potravin v budoucnu, protože mají několik let dost co napravovat. My lidé, máme totiž velmi zvláštní paměť: Jak v restauraci tak i v životě většinou rychle zapomínáme na to, co bylo v pořádku, ale když se něco nepovede, pamatujeme si to hodně, hodně dlouho!

 

 

Hezký víkend a prosím vás - pokud to půjde:  "nejezte, nepijte, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
K vašemu restaurantu vede labyrint. Jakmile objevíte správnou cestu – obvykle nehledáte další.
Anonym
Top
English