VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Chytré slevy
2017-01-28, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

pořád se vracím a asi už to bude navždycky a - čím dál tím víc - totiž k tématu: Neplýtvání! Naše společnost mrhá kde čím. Popelnice kolem našich domů přetékají tunami odpadků, obalů, papírů, igelitových pytlíků, skleněných i plastových lahví. A to je pouze odpad, který vidíme každý den přímo kolem sebe. Další megatuny jsou našim zrakům skryty a vůbec o nich nevíme.

 

Mně samozřejmě zajímá, co se nespotřebuje v restauracích a jídelnách. Ve svých hrůzných představách si vybavuji hektolitry nesnědených polévek jak se zbůhdarma vylévají do kanalizace, zvadlou zeleninu, žluklé máslo, shnilé ovoce a zkyslé mléko. My ale máme stále spoustu možnosti, jak alespoň trochu zmírnit plýtvání potravinami, surovinami i uvařeným jídlem. 

 

V poslední době jsem zaznamenal několik osvícených podniků, které nabízejí velmi chytré slevy. Je to jednoduché a účinné. Na dveřích restaurace je vedle jídelníčku výrazně napsáno: Po 20 hodině jsou všechna jídla slevněna na 50% původní ceny. Jiný podnik svoji nabídku ještě časově propracoval nápisem: Večerní výprodej: Po 18 hodině sleva o 30% po 19 hodině o 40% z ceny všech pokrmů. Další kreativní majitel, který nerad vyhazuje přebytky v kuchyni napsal: Máte dnes svátek? "Sleva 20% z účtu pro 2 osoby". V jednom slovenském restaurantu zase dostanete zdarma polévku nebo překrm když jste student ve zkouškovém období a ukážete index, že jste ten den dostali jedničku. Jsou to vlastně marketingové nástroje nejen k vylepšení dobrého jména podniku, ale často ukazují jak smysluplně zužitkovat to, co vytvořily lidské ruce a byla by škoda jen tak vše vyhodit do odpadkového koše!

 

Variant, jak zlepšit náš život, uspořit naše peníze a přitom ještě alespoň trochu zmírnit plýtvání jídlem, těch variant je skutečně mnoho. Stačí jen trochu přemýšlet. 

 

Tak, ať se nám všem v nadcházejícím roce daří být trochu šetrnější a přitom "nejíst, nepít a když to půjde - ani nežít blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English