VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Číňani
2014-09-13, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

do naší země přijíždí každý rok asi čtvrt miliónu Číňanů. To bych rád věděl, co se jim honí hlavou, když jim v restauraci přinesou svíčkovou na smetaně s brusinkami nebo ovocné buchty s tvarohem a šlehačkou? Jeden kamarád mi říkal, že když na Expu v Šanghaji servíroval knedlo-vepřo-zelo, někteří Číňané si na knedlíky nejdříve namazali marmeládu, pak dali zelí a jedli vše jako sendvič a občas si to chtěli i pocukrovat. No, já bych řekl, že našinec se v pravé čínské restauraci většinou pohybuje jako také slon v porcelánu.

 

Nemyslím, že bychom měli kvůli turistů měnit svébytný kolorit naší gastronomie, ale určitě bychom si měli položit aspoň pár základních otázek o cílové skupině, která dnes tvoří jednu z nejvýznamnějších kapacit na celém světě. Víme my vlastně co mají rádi k snídani? Kolik lidí u nás ví, že někteří čínští turisté třeba zažili hladomor? Takový ten skutečný, strašný hlad, kdy nemáte několik let co jíst…To jsou obrázky, co my v Evropě známe jen ze starých nebo válečných filmů. 

 

Co my o nich vlastně víme? Víme třeba, že mají v oblibě vařené - rybí, ovčí nebo drůbeží hlavy? Jedno přísloví říká, že "v Kantonu snědí všechno čtyřnohé, kromě stolu, všechno létající, kromě papírového draka a všechno plovoucí ve vodě, kromě člunu". Mezi nezvyklé přísady patří nejen maso psů, koček či hadů, žabí vaječníky, ptačí pařáty či vejce s již téměř vyvinutým zárodkem, ale také žraločí ploutve, mořští sumýši, chaluhy, a nejrůznější houby včetně parazitických druhů.

 

Jídlo vůbec tvoří zásadní součást života Číňanů. Rádi dobře jedí a pijí hodně alkoholu, i když moc nevydrží. 

 

Co se chování u stolu týká - není například vhodné brát si poslední kousek z mísy. Kosti se neodkládají na svůj talíř, ale na stůl nebo do speciální misky. Číňané při jídle občas vydávají zvuky, které v Evropě považujeme za krajně nevhodné – nenechte se tím vyvést z míry. Dávají tím najevo, že jim jídlo chutná.

 

Velký význam je v Číně přikládán šťastným a nešťastným číslům - čtyřka je nešťastné číslo. To znamená, že třeba v restauraci není úplně nejvhodnější nabídnout stůl pro čtyři osoby nebo čtyřchodové menu.

 

Číňané věří, že příprava jídla není jen řemeslo, ale zároveň umění.

 

Myslím, že kdo jedl salát s kopřivami, světoznámé Kung Pao nebo pekingskou kachnu - musí uznat, že je to skvělé. Zvláště pak, když jsou všechny pokrmy a předkrmy servírovány najednou na kulatý otáčivý stůl, aby si každý mohl ochutnat trochu ode všeho.

 

Myslím, že o této raketové turistické komoditě - je potřeba přemýšlet nejen z pohledu Českého Krumlova, Pražského jaro či brněnských veletrhů, ale aby se tu cítili dobře i jako návštěvníci restaurací.

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

 

Pavel Maurer, grand-restaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English