VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Číšníci 2
2015-07-18, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

minulý týden jsem ve své glose hovořil na téma: Dobrý číšník/špatný číšník. Zdůraznil jsem, že strefovat se lacinou kritikou do tohoto oboru mi připadá jako "profesní kanibalismus". Mnohých číšníků jsem se zastal, ale též jsem o některých prohlásil, že z hlediska mezinárodní statistiky jsou to ve velké většině: "Neprofesionálové, neúspěšné herečky a modelky hledající životní šanci, rodinní příslušníci z donucení, notorici, ztroskotanci a čekatelé na úplně jinou práci."

 

Tvrdil jsem též, že nám hostům je celkem dost jedno, jak se obsluha cítí a jakou má zrovna náladu. My chceme býti obskakováni a hýčkáni. Což se nám ovšem, žel Bohu, většinou moc často nestává.

 

Nedovedete si představit, jaká vzrušená diskuse se na toto téma okamžitě rozpoutala na facebooku Radiožurnálu. Kolik jsem dostal pochvalných i zatracujících dopisů! Kolik lidí mělo najednou chuť vyjádřit se o číšnících, že jsou to lemplové a že mám pravdu a kolik dalších internetových kritiků mi hrdinsky vzkázalo pod různými pseudonymy, že jsme magor, kretén a vůbec, že nevím, o čem vlastně hovořím. Já má radost ze všech, co jste se k tématu - číšník - nějak postavili. Je vidět, že je to fakt "horký brambor" a že vás to zajímá.

 

Těm, kdo mi vzkazují, že nevím o čem hovořím, bych rád sdělil, že chodím do restaurací prakticky obden a že to jsou podniky takříkajíc od Bacha po Vlacha. Jím polévky za 39 Korun ale také za 390 Korun. S číšníky často hovořím, a to na place i v zákulisí a snažím se vnímat je globálně, nejen česky. A to že mne občas některý pozná - to vůbec ještě není zárukou, že mi tu polévku přinese na stříbrné míse. Naopak - klidně se může stát, že ji na truc nechá někde vychladnout a ještě do ní nakape lžíci tekutého koření a pak mě tajně pozoruje, jestli si toho vůbec všimnu...

 

Být dobrý číšník, to je, věřte mi, velká řehole. A ne každý na to má mozek, fyzické dispozice, chápajícího partnera a hlavně - silné nervy!

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English