VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Číšníci
2017-04-29, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

nedávno jsem na tomto místě popisoval, co se asi děje v hlavě číšníka, když jej neprávem pérujeme? Když se nedokážeme rozhodnout, co chceme k jídlu, když pospícháme a nebo, když nerespektujeme jejich profesi. Snažil jsem se o malou sondu “do hlubin číšníkovi duše”. Vaše reakce byly velmi milé, že jsem nehodnotil situaci v restauraci z pohledu hosta, ale z pohledu personálu. Jeden kamarád, co pracuje asi 30 let v gastronomii, mi dokonce napsal - “No konečně se někdo zastal taky číšníků!”

 

Nicméně, jak se trefně říká - pánbůh dal, pánbůh vzal a - a také - dělej čertu dobře a peklem se ti odmění. Hned další týden po té, co jsem se opravdu upřímně snažil vám vysvětlit, že obsluha to s námi nemá lehké - hned jsem dostal pár lekcí, abych se vzpamatoval. O to víc byl tento náraz bolestivý, že šlo o poměrně drahé a luxusní podniky, kde by se nemělo nic podobného moc často stávat. Tak pro vaše pobavení: V nejmenovaném pražském pětihvězdičkovém hotelu nám na stůl připravili malé talířky s malým nožíkem, k nimž mělo následovat drobné pečivo, máslo, olivový olej, prostě něco na zakousnutí než přinesou první chod. Pak přitancovala obsluha s prvním i druhý chodem a když jsem se zeptal, co máme dělat s těmi opuštěnými talířky, zhrozili se, že zapomněli na placený couvert. Vzápětí ve stejném podniku mi odnesli nedopitou sklenku vína, ve které ještě zbývala centimetrová slza moku, ale vzhledem k tomu, že deci moravského průměrného vína tu stojí 130 korun, nedivte se, že mi záleželo na každé kapce. Já jsem drzý, takže jsem si číšníka zavolal, ať mi sklenku laskavě vrátí, že bych to své víno rád dopil. Ale věřím, že spousta hostů by se ostýchala. A to je špatně. V dalším podniku v dalekém Katalánsku, kde jsem ve čtyřech osobách platil dost vysoký účet, jsem až doma zjistil, že si svévolně připočítali hned dvě položky navíc. Moje chyba, že jsem účet zkontroloval až doma…

Víte co je na těch historkách stejné? Restaurace se téměř nikdy nespletou ve svůj neprospěch. Vždy je v záklonu host, který to platí! Může mě trefit šlak, když si někdo hraje na extra ligu a přitom já musím být pořád ve střehu! Tohle se mi nelíbí - a věřte, že jim to nikdy nezapomenu!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English