VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Cítím se v pohodě jenom ve své hospodě
2013-08-03, Text: Pavel Maurerl
Cítím se v pohodě jenom ve své hospodě – to je nápis na jednom veselém tričku a také velká lidová moudrost! Pocit štamgasta je něco, co se nedá koupit za žádné peníze. Ten si musíte zvolna vybudovat svou přítomností, vztahem k personálu, k celkové nabídce a atmosféře vašeho oblíbeného podniku.

Kromě vás pak pochopitelně záleží i na obsluze. Pocit, že v restauraci, baru, kavárně nebo hospůdce je vám jako doma? Ten si musíte jednoduše „vysedět“!

Znám bohužel jen málo podniků, kde se podařil ten nebývalý zázrak, že vás třeba deset let obsluhuje stejný číšník nebo že se nezměnil majitel a že dlouhodobě budovaná chuť kuchyně je nezaměnitelná.

Nevím, jestli tento pocit zažíváme všichni, ale věřte, že potěší i taková maličkost, když si personál po vašich několika návštěvách pamatuje, že nevyhledáváte tučná jídla a že máte ve zvyku si dát po obědě malou černou kávu bez mléka.

Ve chvíli, kdy vám automaticky splní některé vaše požadavky, aniž byste je vyslovili, se cítíte jako doma. A o to jde! V marketingové branži se tomu říká budování loajality u zákazníků. Jde o důvěru, dlouhodobý vztah a chuť návštěvu znovu opakovat.

Pokud se tohle restauraci podaří, začíná se jí okamžitě zjednodušovat práce. Už ví, že může denně kalkulovat s určitým počtem stabilních zákazníků. Ví, co mají rádi, a tak tyto položky tradičně zařazuje do své nabídky. Osobní kontakt se zákazníkem se tak přirozeně stává nejen obchodní transakcí mezi prodávajícím a kupujícím, ale také příjemnou společenskou záležitostí.

Nemyslím si, že by si hosté měli spolu s personálem skákat kolem krku radostí, že se vidí, ale otázka typu „Jednu třetinku, jako obvykle?“ nebo „Gulášek se šesti?“ vás jednoznačně utvrzuje v pocitu, že jste přišli na správné místo.

Několikrát v životě se mi dokonce stalo, že v podniku, kde jsem rok nebyl, si vrchní pamatoval, že mám raději bublinkovou vodu, zatímco manželka kohoutkovou. Klobouk dolů! Takovým podnikům je třeba držet palce a podělit se o ně s nejlepšími přáteli. 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Buď je otevírání vína a jeho pití obřadem, blažeností anebo není ničím.
Miroslav Horníček
Top
English