VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Co znamená michelinská hvězda?
2019-03-30, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

je to jako když se díváte na oscarové filmy, nebo na poslední hudební hity podle výsledků Grammy a nebo na naše filmy, které získaly ceny Českého lva. Lidé prostě milují různé soutěže a žebříčky. Když je nějaký sportovec mistr světa nebo dokonce olympionik, vždy přitahuje více pozornosti. A s restauracemi, které získaly nejvyšší kulinární ocenění, je to úplně stejně! Prostě - nejvíc, je nejvíc! Když chcete slyšet na vlastní uši jak zpívá Lady Gaga, musíte si, holt, trochu připlatit na vstupence do koncertního sálu. Nic není zadarmo - a v restauracích s hvězdami od Michelina - už vůbec ne! Pro ty, kdo by snad netušili o čem hovořím, tak připomínám, že před pár dny - nejstarší a nejproslulejší gastronomický průvodce na světě - Michelin Guide - zveřejnil nový seznam nejlepších restaurantů Evropy. Udělovaly se hvězdičky: jedna, dvě nebo dokonce - těm nejlepším - tři. Ovšem také byly některým restauracím hvězdičky odebrány, protože michelinští inspektoři nebyli spokojeni. O tom, jestli je to spravedlivé nebo ne, to já nemohu objektivně posoudit. Subjektivně si myslím, že se - i ti nejpovolanější “michelinové” občas spletou. Ale když si připomenu udílení filmových Oscarů nebo našich Andělů od hudební akademie, tak já také dost často mám úplně jiný názor. Musíme to prostě brát jako určitou základní navigaci, že tohle by mohlo být dobré, ale nemusí to být vždy naše gusto! Mě se několikrát v životě stalo, že jsem večeřel v michelinské restauraci, nechal tam dva měsíční platy a za žádnou cenu už se tam nikdy nevrátím! Není všechno zlato, co se třpytí. Na druhé straně, když jste v neznámém místě, nevíte kudy kam a toužíte po velkém kulinárním zážitku, pak michelinský průvodce je rozhodně jedním z nejprestižnějších doporučení. Já bych se jen chtěl podělit o tuto zkušenost. Když má podnik 3 michelinské hvězdy ne vždy vás okouzlí jako podnik jen se dvěma hvězdami a někdy dokonce u mne vyhrává ten, co má hvězd nejméně, tedy - jednu. Je to samozřejmě i o penězích, protože všichni své zážitky nakonec měříme nekompromisním metrem - totiž kolik nás to stálo? A pravdou je, že když zaplatíte u 3 hvězd za meníčko 7.000 na osobu a u jednomichelina za podobně kvalitní a chutné pokrmy dva a půl tisíce, tak to potom neodpustíte nikomu ani milimetr. A v tom to je - všichni totiž chceme za málo peněz aspoň trochu víc muziky. A ač si to občas nechceme přiznat - to je to po čem prahneme i v restauraci oceněné Michelinem!

 

Hezký víkend a prosím vás - pokud to půjde:  "nejezte, nepijte, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Divné je, když si dáte kapra namodro a dostanete po něm žloutenku.
Vlasta Burian
Top
English