VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Cukroví
2017-12-26, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

nevím, jak vy, v tomto po-vánočním čase, ale zajímalo by mě, jestli máte doma na talířku ještě nějaká zbylá nedojedená vosí hnízda? Ta jsou totiž mým nejoblíbenějším cukrovím a u nás doma jdou dost rychle na dračku! Dokonce si pamatuji, že některé roky, je moje maminka musel rozpočítat, aby bylo jasné, na kolik kusů má každý člen rodiny nárok. Protože my se sestrou jsem je všem ostatním většinou snědli. Ovšem moje sestra je tak nesmírně skromná a ohleduplná, že vina stejně nakonec padla na mne! Musím přiznat, že oprávněně, i když můj táta mi také dost pomáhal ve spotřebě těch úžasných maminčiných vosích hnízdeček!!
Jenže doba se mění a já zjišťuji, že o některá vosí hnízda nemám zájem. Často mi dokonce připadají dosti odfláknutá! Vadí mi, když je vosí hnízdo uzavřeno piškotem namísto vynikající a delikatesní lineckou kytičkou či kolečkem. No, a pak nesnáším, když je dochuceno nekvalitním kakaem, jak tomu často bývá. Je to bohužel - velká chuťová chyba! Nesmírně významná je pro mne náplň vosího úlu - je to skrytá a úžasná koruna všeho. Dnes  jsou některá vosí hnízda plněna různými prapodivnými krémy. Někdo tam vrzne vaječný likér, rumovou esenci, čokoládový krém, ovšem moje maminka tam vždy dávala náplň z másla, cukru a bílku. My se sestrou jsme do usušených úlů dělaly prstem důlky pro náplň a snažili jsme se samozřejmě o co nejhlubší, aby bylo dost místa na sladký krém. Úly byly dřevěné, ne z plastu jako dnes. Největším problémem bylo dostat vosí hnízdo z dřevěné formičky, která se musela často čistit a před novou dávkou trochu pocukrovat. Jenže dřevo je dřevo! Jakoby těm miniaturním úlům vtisklo nejen přesnější formu, ale také zvláštní přirozené aroma!
Nechci tady popisovat všechny detaily, ani vám nepovím recept mojí maminky, ale napadlo mne, že kdybyste náhodou měli dnes již všechno cukroví pryč, zvláště pak vosí hnízda, vůbec se tomu nedivím. Konečně, proč byste si je nemohli v případě neodolatelné touhy udělat i po vánocích?
Pokud ano, moje rada je jediná - vše dělat poctivě, nešidit žádnou ingredienci, dát hnízdům jejich čas a pokud podle své chuti improvizujete - nezapomeňte, že nejlepší chuťové vzpomínky máte, stejně jako já, na ta hnízda, co dělala vaše maminka nebo babička. Těm se určitě nikdo nikdy nevyrovná!

 

Hezké úterý a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"


 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English