VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: CV masa
2015-03-28, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

jedna pražská restaurace - zaměřená na speciality z hovězího masa - dostala před mnoha lety skvělý nápad. Každý pokrm tady má svůj jasně označený původ. Na tabuli v restauraci máte křídou napsáno, že - dnes jíte maso - z býka č: 90987651, že se jedná o bílé plemeno Charolais, jeho stáří bylo 20 měsíců, váha 780 kg, a tam je též uvedeno datum - kdy byl býk pražen a kdy bourán.

 

Někomu z vás to možná připadá nechutné, znát takovéhle podrobnosti o vonícím stejku, co vám zrovna přistál na talíři. Já ale považuji podobnou informaci za velmi důležitou. Vím totiž, co jím. Pochybuji, že by si v takovém případě nějaký restauratér troufnul předhodit mi nějakou starou krávu! Takhle je férově doloženo o jaký skot se jedná, že jeho maso je správně vyzrálé, že zvíře bylo dobře krmeno a skončilo svůj život šetrným způsobem.

 

Mám vůbec moc rád, když si restaurace na svůj jídelní lístek hrdě píšou, že mají sýr z kozí farmy ve Staré Lhotě a že kuřata pro ně pěstují na vlastním výběhu v nedaleké vesnici a nebo, že jehněčí je z Beskydských kopců. Jsem při jídle klidnější, víc mi chutná. Nejlepší podniky na celém světě se pyšní svými stálými dodavateli. Je to tak správné. Anonymní zboží začíná být v naší době čím dál tím víc podezřelé.

 

Za pár dnů, jako z udělání zrovna na - prvního apríla -  již budeme mít více informací o masu. U vepřového, drůbežího, jehněčího a kozího masa musí být - podle nařízení Evropské unie - uvedena země původu, tedy odkud pochází. Můžeme se svobodně rozhodnout, zda si upečeme prase z Polska, Německa a nebo toho našeho domácího čuníka z Přeštic! Já bych se z takzvaného "rodného listu" masa chtěl samozřejmě dozvědět ještě mnohem víc. Tyhle informace jsou životně důležité. Když jsem si například bral svoji ženu, chtěl jsem dokonale znát její život, zajímalo mě jakou poslouchá muziku, co ráda pije, jak vypadá její maminka a co si myslí její rodina o světě. Bylo pro mne důležité, co se u nich doma vaří k nedělnímu obědu, odkud vlastně pocházejí a jaké mají zvyky. S mojí ženou žiji od té doby denně a jíst musím taky denně. Je to vlastně stejný princip. Čím méně informací získáte na začátku, tím překvapivější může být vaše budoucnost! 

 

Takže pozor! Přemýšlejte o tom, co si vkládáte do pusy a hlavně "Nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Popíjej staré víno, chceš-li vesele stárnout.
Latinské přísloví
Top
English