VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Dá se jíst i ve vesmíru a umožní vám se obléknout. Co je to?
2013-10-06, Text: Pavel Maurer
Už jste někdy ochutnali bource morušového neboli přírodního tvůrce hedvábí? Pokud v budoucnu pojedete do Kambodži, Vietnamu, Číny nebo Koreje, můžete si housenky tohoto zakuklence koupit na ulici v různých úpravách: na špejli, v zeleninové vaničce nebo dokonce i konzervovaného.

Tato asijská pochutina obsahuje velké množství bílkovin, málo tuků a je zdrojem zdravých esenciálních aminokyselin. Že nemáte chuť? No, nemusíte pospíchat, ale vězte, že čínští vědci bource doporučují jako ideální stravu pro astronauty dlouho pobývající ve vesmíru.

Chci vám nabídnout ještě jeden způsob, jak se s bourcem potkat – a nemusí to být jen skrze váš žaludek. V České republice totiž teď mohou – hlavně asi ženy – vyzkoušet nový hit v oblékání: takzvané mírumilovné hedvábí.

Čtěte dobře. Tuhle „královnu mezi tkaninami“ totiž lze, na rozdíl od konvenční výroby, produkovat i tak, že larvy bource morušového nejsou tradičně usmrcovány vařící párou. Prostě se jen počká, až hedvábný motýl sám přirozeně opustí svoji kuklu, a pak už dochází ke klidnému zpracování těch nejjemnějších vláken na světě. Tento šetrný způsob je novinkou v alternativním, nebo chcete-li, nekonvenčním biotextilu.

Jen pro vaši informaci: na výrobu jednoho metru čtverečního hedvábné tkaniny je dnes třeba v běžné průmyslové výrobě usmrtit asi 1500 larviček. A to je přece škoda. Novým, šetrným způsobem se dají zachránit jejich životy – a hedvábí je vyrobeno v luxusní kvalitě.

Bonusem je, že Asiaté jsou mírumilovní a ohleduplní k přírodě. Tedy až na ty, co si na larvách bource morušového stále pochutnávají na špejli lehce polité sójovou omáčkou. 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Buď je otevírání vína a jeho pití obřadem, blažeností anebo není ničím.
Miroslav Horníček
Top
English