VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Dáváte si pozor, jaké banány kupujete?
2019-05-11, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

nedávno jsem si koupil pár banánů, co si je ráno krájím do jogurtu. Všiml jsem si, že na každém je malá, docela nenápadná, kulatá nálepka s kresbou malé zelené žabičky a nápisem: Rainforest Alliance Certified, Ecuador. Volně přeloženo: …tenhle banán, co jsem si koupil u nás v sámošce, pochází z daleké Jižní Ameriky, ale hlavně, je certifikován za ohleduplnost vůči deštným pralesům. Ta certifikace mi prostě říká, že nejím jen tak ledajaký banán, ale banán, který vnímá svět kolem sebe a ta žabička je symbolem zdravé přírody. Jednoduše řečeno, tyhle banány vyrostly na farmě, která dodržuje určitá pravidla, jež jsou pravidelně kontrolována. Třeba, že plantážníci pracují v lidských a důstojných podmínkách, pak také, že se kvůli těmto chutným banánům jen tak mýrnyx-týrnyx nezničí hektary zdravých deštných pralesů, že se obnovuje půda, zavlažuje a reguluje se používání chemických hnojiv a pesticidů.  Tedy - máme tu jakousi nejsvětější trojici, která ctí požadavky - sociální, ekonomické a ochranné vůči životnímu prostředí. Hmmm, takový banán mi tedy víc chutná, mám ho rád a příště si jej zase koupím, abych prospěl nejenom svému břichu, ale také ostatním. To je čím dál tím více důležité, totiž zodpovědnost vůči světu v tom nejširším měřítku. Banány jsou, jen tak mimochodem, vážení posluchači, jedním z nejprodávanějších artiklů z oblasti ovoce-zelenina a to na celé naší planetě. Jsou chutné, jsou všude, mají svůj přirozený hygienický obal, který se dá snadno oloupat. Když je srovnáte třeba s pomerančem nebo téměř patologickou dřinou při dobývání zrníček z tak dobrého a zdravého produktu, jakým je bezesporu granátové jablko, pak banán je bezproblémová svačina kdykoli k dispozici. Banán je všudypřítomný, jednoduchý a dokonce jej doporučují i nutricionisté. Tak proč si nedat právě ten, co má na sobě ještě navíc - certifikaci ohleduplnosti? Připouštím, že při slepé ochutnávce tří různých banánů - z Panamy, Costa Ricy či jiné “banánové republiky” se vám nejspíš budou zdát všechny docela stejné, ale myslete na to, že je tu také odpovědnost vůči planetě. A to je, myslím, pádným důvodem, proč si i v obyčejném supermarketu máme vybírat potraviny nejen podle chuti, ale i podle zdravého rozumu a zodpovědnosti vůči ostatnímu světu!

 

Hezký víkend a prosím vás:  "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English