VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Dejte si pozor na fusion kuchyni, varuje Pavel Maurer
2013-06-23, Text: Pavel Maurer
Jsem lovec chutí. Baví mě nečekaná spojení jídel a pití. Často mám pocit, že jsem „objevil Ameriku“, ale pak záhy zjišťuji, že mou hrdou a naprosto unikátní kombinaci už dávno někde používají.

Pokud i vás zajímá párování jídla a pití, měl bych zaručený tip na někoho, kdo to opravdu dobře umí. Jistý šéfkuchař jménem Shahaf z asijsky laděné restaurace v Praze je podle mě největším mistrem takzvaného fusion. Jde o druh kuchyně, která spojuje v netradičních kombinacích různé gastronomické světy.

Tento talentovaný kuchař má velký dar vytvářet velmi chutné fúze. Má k tomu konečně dost předpokladů – otec z Iráku, matka polská Němka a on sám vyrůstal v Izraeli. Dnes řídí restaurace v Indii, Vietnamu, Řecku, Kambodži a nevím, kde ještě. Inspirace má tedy až dost!

Jídla ve stylu fusion se totiž snaží připravovat spousta kuchařů, kteří neumějí pořádně uvařit ani česky, italsky nebo thajsky. A tak se rozhodnou, že udělají fusion, tedy nečekanou fúzi. Třeba špagety s moravským špekem zalité thajskou sladkokyselou omáčkou. Na jídelní lístek pak hrdě napíší, že se jedná o fusion, a napálí cenu do nekřesťanské výše. A chuť? Tragédie!

Abyste totiž udělali dobrou fusion třeba asijské a francouzské gastronomie, musíte nejdříve perfektně zvládnout obě kuchyně. Pak si teprve můžete něco takového dovolit. Zmíněný Shahaf mi jednou dal napít mrkvovo-jablečnou šťávu přes ruličku banánového listu. Do celkem obyčejné kombinace se najednou uvolnila chuť banánovníku.

Jindy zas přinesl řízek, kde trojobal byl vytvořen z nadrobno nasekaných mandlí s dýňovým pyré! Na pohled vypadal jako normální řízek, chutnal však fantasticky a lehce exoticky. Byla to opravdová fusion na světové úrovni, byť dýně i mandle seženeme i u nás. Jde jen o to vědět a cítit, jak suroviny vhodně kombinovat.

Dejte si tedy pozor na podniky, co nabízejí fusion kuchyni. Často se jedná o totální diletanty, kteří vám nabídnou morčata v čokoládě nebo kozí rohy s mrkví a vydávají to za světovou gastronomii!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English