VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Dětské menu
2017-11-25, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

jedna posluchačka mi napsala, že děti imitují rodiče. Pokud si otec objedná steak a maminka smažený sýr, proč by dítě mělo mít chuť na dušenou brokolici s pohankovou kaší? Já ovšem znám také české děti, co od malička jedí mušle a krevety, protože jejich rodiče je to prostě naučili. Na druhé straně chápu, že ryba plná kostí nepotěší ani nejodolnějšího nimrala! Co vlastně mají děti doopravdy nejraději na talíři? Těstoviny s kečupem? Hranolky? Jahodové knedlíky s cukrem a tvarohem? Obecně mám dojem, že v restauracích schází malé dětské porce a vůbec kreativita v meníčku. Poloviční polévka se nenabízí, malé porce jen někde. A to vůbec nemluvím o školním stravování, které je, bohužel, chuťově i výživově spíše katastrofální. O to víc fandím projektům jako je třeba Skutečně zdravá škola - program zdravého a udržitelného školního stravování a vzdělávání o jídle. Tihle nadšenci již mnoho let usilují o to, aby si děti jídla vážily, znaly jeho hodnotu, dokázaly si je vychutnat a naučily se, jak vzniká.
Do programu se zapojilo na 300 mateřských, základních i středních škol. Vůbec si nedokážu představit, jak to v tom fofru vlastně zvládnou? Protože nejjednodušší je přece objednat si tisíc porcí předvařených či hluboce zmražených pokrmů, které pak ve školních jídelnách kuchařky pouze přihřejí v mikrovlnce nebo nějak lehce dodělají, posypou petrželkou, aby to vypadlo čerstvě. Můžou pak klidně zapomenout jak se krájí cibule!
Zdravé stravování - přiznejme si - to není vůbec žádná procházka růžovým sadem. Školní jídelny - těch nejlepších - musí prokázat, že minimálně 50 procent nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od místních pěstitelů a chovatelů nebo ze sousedního kraje. Pět procent všech surovin musí být z ekologických farem. Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů. Nápoje jsou neslazené. Děti a žáci mají možnost si s pedagogy vyzkoušet přípravu pokrmů z ovoce a zeleniny, které si vypěstovaly na školní zahradě a také navštěvují okolní farmy, aby viděly jak se kydá hnůj. Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně jsou používány ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky. Žádná legrace!
A představte si, že to jde. Že i v dnešní době, kdy fast foody válcují konkurenci, kdy je třeba vařit úsporně, jde to! Když se ovšem chce! A tady právě mohou hodně pomoci rodiče, které jsem zmiňoval na začátku - ukázat svým dětem, co jedí oni a pomoci školám to všechno dobré dotáhnout do konce. Věřte, že když dítě konzumuje správné věci, je klidné, spokojené, dobře se vyvíjí a hlavně má nejlepší předpoklady být i zdravé!

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"
 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English