VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Divná jídla
2016-02-21, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

často se mě někdo ptá - jaká nejpodivnější jídla jsem kdy jedl? Moc rád na tuhle otázku neodpovídám, protože já tyhle kulinární výstřelky a neobvyklosti nevyhledávám. Připadá mi trochu laciné, chlubit se, že jsem chroupal smažené moučné červy, vařená kohoutí varlata či dokonce - srdce tuňáka marinované v soli. Nebudu ani zastírat, že jsem si na těchto delikatesách ani moc nepochutnal. Na druhé straně - je třeba, abychom si všichni sebekriticky uvědomili, že to, co je dobré pro nás - tak pro jiné národy je nepřijatelné, odporné, nepoživatelné a naopak.

Arabové nejedí vepřové maso, Židé musí mít vše - košer a mísení mléčné a masové kuchyně je pro ně tabu. Nejedí žádné dravce ani ryby bez šupin. Indové by raději padli hlady než, aby zakousli posvátnou krávu a Japonci omdlévají zápachem, když jim ve Francii místo dezertu nabídnou vyzrálé aromatické sýry. Náš dobře uleželý olomoucký tvarůžek by je bezpečně vyřadil z provozu!

 

Jiný kraj, jiný mrav. Já jsem třeba před rokem dostal sklenici s miniaturními úhořími mláďátky. Jsou to takové bílé asi dvoucentimetrové žížalky, které jsou prý vnikající ve vaječné omeletě. Ale mám je pořád ve špajzce a stále jsem na ně nedostal tu pravou náladu. Přitom třeba v Anadalusii je to drahá a vyhledávaná delikatesa. Také jsem jedl sladkou čokoládovou tyčinku - jménem Hemat - vynikající to doplněk stravy. Je na ní nakreslený svalovec jako Frištenský a v popisku je uvedeno, že kromě vitamínu C, glukózy a dalších ingrediencí - má vysoký obsah železa - a to díky výtažku z kravské krve. Tyčinky milují děti v Rusku. Ale já se při zakousnutí nemůžu zbavit pocitu, že vidím, nešťastnou krávu, jak jí dělají transfúzi, aby mi obohatili tuhle malou, ovšem pocitově dosti nechutnou - sladkost!

 

Také mám ve špajzce švédskou paštiku ze soba a kultovní specialitu Sardinie - sýr Casu Marzu obsahující podle tradice larvy červa, který si na něm pochutnával během fermentačního procesu. A to jsme zatím pořád jen v Evropě! Jak potom můžeme chápat, že Asiaté běžně konzumují uzené hlodavce, štíry nebo čolky a Afričané tzv. "bushmeat", tedy všechno co uloví v buši nebo džungli a pak vaří nebo pečou dohoromady i s vnitřnostmi? 

 

Já myslím, že budoucnost od nás očekává velkou, ale fakt velikou míru tolerance - protože konfrontace s gastronomií jiných světů nás bude potkávat čím dál tím častěji!

 

Tak dobrou chuť - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English