VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Divná jména 2
2016-05-21, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

fascinují mě - potravinová jména. Abych to upřesnil - jsem okouzlen, když se někdo jmenuje Mlíkař, Slanina, Hruška nebo dokonce Vomáčka a dělají opravdu "na vážno" do gastronomie. To přece nemůže být náhoda? Nedávno jsem třeba četl zásadní studii o vodě, kterou sepsal uznávaný hydrogeolog jmenující se - jak jinak - než - profesor Vodomil. 

 

Jistý pan Chmelař zase založil asi před 70 lety vynikající sekt poblíž zámku Radyně. Chmel sice není víno, ale, že se jedná o alkoholický nápoj, o tom není pochyb. Pan Koláček, tak ten zase peče úžasný žitný chleba a další dobroty. Pan Vývrtka je pochopitelně původní profesí barman. No a třeba pan Ringla z Moravy dělá skvělé džemy ze slivoně blumy, lidově zvané - ryngle. Asi v sobě máme jistá osudová poselství, která nám už nikdo neodpáře. 

 

S pohostinnými podniky je to někdy spíše hra slov a marketingu, ale uznejte, že mnohá jména leccos napoví. Třeba non-stop bar Briketa poblíž bývalých uhelných skladů, kde nevíte do poslední chvíle odkud jednu slíznete! Nebo hospoda U Chcípáka, a samozřejmě slavná hospoda s dlouhou otevírací dobou - U Suchý Dásně či legendární podnik U vystřelenýho oka…ty vás nikdy nezklamou. Pak jsou tu přitažlivá jména dalších gastronomických zařízení jako Postel, Techtle-Mechtle, Decentní Dýně, Můj šálek kávy či slavný brněnský Bar, který neexistuje nebo hospoda Na Stojáka, kde si fakt není kam sednout! Některé podniky pak nabízejí určité témata k zamyšlení. Například vegetariánská restaurace Lehká hlava je úplným opakem architektonicky laděné Duté hlavy. Někdy jsou jména podniků nesmírně atraktivní a přitahují naši pozornost, na druhé straně, pokud se hostinec jmenuje třeba Na Blbym místě nebo U Slabé vůle, určitě bych si pořádně rozmyslel, jestli se v názvu přece jen neskrývá nějaké tajemné poselství, které dříve či později vyjde najevo. Na to bych si dal určitě velký pozor!

 

Tak dobrou chuť - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English