VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Dlouhověkost
2014-11-08, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

minulý víkend byly "Dušičky". Připadá mi jakoby to už bylo hrozně dávno. Zdá se, že ten náš krátký život žijeme nějak moc rychle a nevím, jestli si jej přitom stačíme aspoň trochu užít?

 

Statistické údaje jsou však vůči nám - obyvatelům České republiky - nyní velmi příznivé. Právě minulý týden, o svátku všech zesnulých, vyšla zpráva že za posledních 25 let, tedy od roku 1989, se poměrně významně zvýšil náš průměrný věk. O 7 let u mužů a o 6 let u žen - tedy u mužů vzrostl na více než 75 let a u žen přes 81 let. To je velmi milá zpráva. Mě přitom hned vrtá hlavou, že je to sice dobré, ale jak se nám to vlastně podařilo? 

 

Že bychom konečně začali žít zdravěji než před Sametovou revolucí? Faktorů, které ovlivňují dlouhověkost je mnoho. Odborníci tvrdí, že z 20-30 % za to může genetika, náš rodokmen, naši předkové. Ostatní důvody pro dosažení či nedosažení vysokého věku jsou celkem logické - životní styl, stresy, životní prostředí, jež nás obklopuje a pochopitelně strava, kterou konzumujeme.

 

Každý jsme samostatný solitér. Někdo je schopen jíst celý život bůček a kouřit dvacku denně a dožije se devadesáti. Jiný řeší každou mrkev či cereálii a není mu to vůbec nic platné. 

 

Tak třeba Francouzka Jeanne se dožila 122 let a pamatuje dokonce jak si Vincent van Gogh chodil pro barvy do obchodu jejího tatínka. Měla následující dietu: portské, cigarety a pět tabulek čokolády týdně. Americké sestry Sadie a Bessie 109 a 104 let pěstovaly jógu, jedli olej z tresčích jater a každý den česnek. 105 let žijící Kaliforňan zase nedal dopustit na slaninu. Každý to mám jinak zařízeno.

 

Oblasti naší planety, kde se vyskytuje nejvíce dlouhověkých občanů však mají jisté společné znaky. Je tam klid a poměrně malá komunita. Nekonzumuje se tolik červeného masa a živočišných tuků. Vůbec maso není na jídelníčku příliš často. Káva, dvě sklenky vína, ryby dvakrát týdně, olivový olej, čerstvé ovoce a zelenina, bylinkové čaje, mořské řasy, fazole, rybíz, borůvky, ořechy. A pak ještě jedna velmi důležitá věc…. která kromě jídla ovlivňuje délku našeho života - povídat s přáteli a z ničeho si nedělat moc velké vrásky.

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English