VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: DNA firmy
2016-03-19, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

co je to vlastně zdravá kancelář? Světlo? Vzduch, akustika? design, pohodlí? Nebo snad květiny? Nedávno jsem měl tu čest být už druhým rokem členem poroty soutěže s celkem - ne příliš atraktivním názvem "Zasedačka roku". To byste ale nevěřili v čem všem se dá dnes pracovat? Jaké jsou to občas architektonické zhůvěřilosti a hlouposti! Kolik milionů korun dokážou některé firmy investovat do totálně bezpohlavních místností, kde lidé tráví většinu svého denního času. Naproti tomu, se i u nás někdy objeví skutečné skvosty - místnosti tak dokonale promyšlené, že se vám v nich chce hned pracovat, schůzovat a vůbec profesně všemožně existovat!

 

Každý prostor by měl mít svůj svébytný charakter, jakési - firemní DNA - tedy atmosféru a celkové pojetí, které by mělo okamžitě signalizovat, že se nacházíme v advokátní kanceláři, reklamní agentuře nebo ve stavební firmě. Mě na tom všem pochopitelně nejvíc zajímá jak vypadají: Závodní kantýna, jídelna, nebo takové ty komůrky, kde si ohříváte svačinu či jdete na kafe. A tady je otázka, jestli je vůbec správné, když se člověk stravuje v místě, kde celý den pracuje? No, já bych tedy raději šel jíst někam jinam! Mnozí z nás totiž většinou něco přežvykují u pracovního stolu a krmí se takzvaně "v letu". Cpeme se rohlíkem vtěsnáni mezi šanony. Telefonujeme, řídíme auto, něco mezi tím jíme, díváme se přitom do počítače nebo na televizi, posloucháme rádio. Prostě toho děláme v našem životě často příliš moc najednou.

 

Jak se přitom ale nešťastně kroutí naše buňky, mračí naše chuťové pohárky a žaludek - na to většinou vůbec nemyslíme!

 

Zvuky, světlo, vůně, atmosféra a především prostředí, kde jíme, to vše má obrovský vliv na to jak naše tělo jídlo zpracovává a co se s ním děje uvnitř našich útrob děje.

 

Jsme přesvědčen, že nejlepší zasedačka roku je ta, kde se dobře zasedá, nejlepší pracovna zase ta, kde se hezky pracuje a jídelna, kde v klidu jí. Jak to začneme všechno kombinovat dohromady - máme v břiše guláš a v hlavě tlačenku. A samozřejmě si zaděláváme na žaludeční vředy, nervózu a nechutenství. Všechno má svůj čas a své místo. Dobrá zasedačka i kantýna!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English