VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Dojídat se musí
2015-11-07, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,
znám jednu ženu - mimochodem trochu při těle - která nenechá nikdy nic talíři. Přemýšlel jsem, jestli to dělá, proto, že má pořád hlad a nebo, že je jí líto utracených peněz za koupené jídlo a nebo, že je to jen náš národní zvyk - přecpávat se? Dokonce jsem jí to trochu zazlíval - ale ona mi nakonec řekla, že je židovka a že její tři příbuzní umřeli hlady na konci druhé světové války. A že ona nikdy nebude plýtvat jídlem. 

 

Zastyděl jsem se a vzpomněl si na svou kamarádku Lenku, jejíž tatínek se dožil požehnaných 93 let. Když se vrátil z Buchenwaldu, vážil 36 kilo, nicméně byl do konce svých dnů v dobré kondici. Nikdy nenechal nic na talíři. Lenka mi vyprávěla, že jednou se maminka spletla a na jahodové knedlíky mu namísto cukru nasypala omylem sůl. Ani nehnul brvou a slané ovocné knedlíky snědl. Až když se na to přišlo - jen skromně poznamenal, že mu to sice moc nechutnalo, ale on jídlo nikdy nevyhodí. 

 

Také spisovatel Ivan Klíma, který strávil jako mladý chlapec 3 roky v koncentračním táboře v Terezíně, v jednom rozhovoru prozradil, že má dodnes na svém nočním stolku kousek chleba nebo sušenku. Když se náhodou v noci probudí, už nikdy nechce zažít ten strašný pocit hladu…

Ale abych vám nevyprávěl pouze historky z nejsmutnějších míst na světě, dám vám ještě jeden příklad z úplně z jiného soudku. Kamarád František hrabě Kinský, se kterým jsem měl tu čest několik let pracovat, tak ten taky nikdy nenechával na talíři zbytky… byť by se to od něj, vzhledem k aristokratickému původu, dalo očekávat. Ale ani u osvícených feudálů se neplýtvalo. Jednou mi František přiznal, že, když jim po válce zabavili zámek a otec hrabě musel jít pracovat do uranových dolů, staraly se o něj a bratra tety - šlechtičny. Jenže ony neuměly moc vařit, protože byly zvyklé na svoje kuchařky. A tak, i když mnohá jídla za moc nestála, i pan hrabě se držel hesla: "Co je na talíři, to se musí sníst!"

 

Já bych rád dodal - že nesnáším plýtvání a myslím, že mnohé restaurace by mohly servírovat klidně trochu menší porce! Tím určitě vyjdou vstříc slabším jedlíkům a také se nebude tolik mrhat se zbytky na talíři!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"
 

Váš Pavel Maurer

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Kdo chce dobře jíst, nesmí urazit kuchaře.
Čínské přísloví
Top
English