VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Doporučení restaurace
2015-09-12, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

dost často mi někdo zavolá, jestli mu mohu doporučit nějakou novou a dobrou zajímavou restauraci. Před měsícem mi volal slavný Marek Eben, že právě projíždí se svým týmem kolem Poděbrad a rádi by zašli na zaručeně chutný oběd. Nedávno mi zase psala pracovnice americké ambasády jestli bych mohl doporučit vhodnou českou restauraci pro jednu slavnou kuchařku z Chicaga, která bude krátce pobývat v Praze. A včera mi volal přítel z Popradu, který má vlastní prosperující restauraci, že jede do Prahy a: "Aký tu u vás matě nový gastronomický šrapněl?"

No, já neříkám, že nejsem polichocen, a rád poradím. Jenže někdy to bývá velká potíž, kde brát inspiraci a hlavně jistotu, abych neporadil někomu špatně. Já již dvacet let pečlivě pozoruji kulinární trh a musím potvrdit, že v naší zemi pořád vznikají nové restaurace, hospůdky a kavárny, ale také každoročně jich hodně zanikne. Když sestavuji žebříček těch nejlepších a nejzajímavějších podniků, tak vidím, jak mnohé krachují. Prostě zatáhnou roletu a konec! Někdy to bývá až překvapivé, kolik lidské práce, finančních prostředků a ideálů - nedosáhne svého kýženého cíle.

 

A přitom stačí tak málo a celá restaurace jde "střemhlav do kopru!" Třeba jí nečekaně zvednou nájemné, nebo se změní DPH, nebo jen proběhne delší rekonstrukce ulice, kde se podnik nachází. Z původně plánované krátké opravy se díky nečekaným komplikacím určitá lokalita de facto znepřístupní veřejnosti na několik měsíců. To může být i pro prosperující podnik - náhlá smrt! Když doporučuji restauraci, musím mít na zřeteli, že se díky výměně šéfkuchaře nebo majitele často totálně zhorší její kvalita. Je to opravdu těžké mít stoprocentní jistotu. Hodně podniků funguje na směny. A obvyklým nešvarem u nás je, že každá směna podává zcela jiné výkony. Dokonce i pivo dokáže zásadně ovlivnit osobnost výčepáka. Franta čepuje lepší pivo než Karel - a přitom jsou ve stejné hospodě, mají stejnou pípu a stejné pivo. A věřte, že s jídlem je to ještě složitější!

 

A tak vám, vážení posluchači, radím úplně stejně, jako svým kamarádům, kteří mi telefonují a píšou, kam mají s jistotou zajít? Hledejte podniky, které podávají standardně stabilní výkony. Jezte pokrmy, které jste si ověřili, že tam dokáží dobře připravit a pokud chcete experimentovat, což vám chválím, podívejte se na některé žebříčky kvality a hlavně se zeptejte lidí co žijí v okolí. Doporučení lokálních patriotů bývá spolehlivé. Ale pozor - věřte také svému vlastnímu nosu a své chuti. To především!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English