VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Drahé chutná
2017-09-24, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

největší odborníci na víno nekompromisně tvrdí, že dražší víno je většinou lepší než to lacinější. Ovšem pak tu zůstává ten nenápadný dovětek - většinou. Co to znamená? Může se stát, že si koupím láhev za dva tisíce a pak mi nebude chutnat? Nebo dokonce se mi bude zdát, že víno má zjevnou chybu? Tedy, že je třeba cítit myšinou, že má tak zvaný korek, že mi bude připadat kyselé, že bude mít v sobě tak výrazné třísloviny, že se mi po prvním hltu sroluje jazyk do ruličky? A nebo dokonce, že v něm bude plavat jakýsi sediment? To všechno se totiž skutečně může přihodit nejen s vínem za stovku, ale i s lahví, která má cenu několik tisíc korun.
Jak to poznáme? Nijak! To je totiž alchymistická vysoká škola na druhou! Někdy je to trochu loterie. Ovšem s vínem je to jako se vším: Musíte prostě trochu víc vědět o co jde a nebo se poradit s odborníkem jako to běžně děláme při nákupu rádia, auta nebo lyží. A nebo sami se trochu vzdělávat a pátrat v knížkách a na internetu, který vám dnes nabízí neuvěřitelně podrobné přehledy, žebříčky kvality, návody, jak nenaletět na horší ročník, příliš pozlacenou vinětu a nebo na víno, které už přetáhlo svoje nejlepší časy a je tak zvaně - za svým zenitem. Nabízí vám jen prázdnou, dutou chuť, spíše pachuť a nebo je naopak příliš mladé. Existuje spousta jednoduchých vín, která mají třeba obrázkové ikony přímo natištěné na láhvi. Informují nás, že víno je připraveno k okamžité spotřebě a nebo naopak nabádají, abychom mu dali ještě trochu času a vhodně uskladnili lahvinku na pár let a počkali na nejlepší dobu pro její otevření. Pak už ponechte nápoj zvolna nadýchnout, když byl po tolika letech vysvobozený z lahve, a pomalu pijte, vychutnávejte a případně i pochvalte práci vinaře, sklepmistra, či sommeliéra.
Ale já se vracím k původní otázce: Je drahé víno vždy dobré? Je a není. Dost také záleží na našich osobních chutích a preferencích a na naší ochotě investovat do vína větší peníze. Někdo si dá raději kvalitní pivo, než aby si kazil chuť vínem pochybné pověsti. Nebo prostě vínu nerozumí a nechce se ptát, ztrapnit ani splést. O to více je milé, když vám restaurace, v případě vašeho váhání, ochotně otevře láhev a dá maličko ochutnat, abychom měli možnost se rozhodnout. Dnes již existuje spousta technologií, které uzavřou načatou láhev a mohou ji kvalitně uchovat několik dalších dnů, pro někoho jiného. Nedovolí vínu, aby zvětralo, ztratilo jiskru. V takových případech se můžete odvážit otestovat i velká vína jen po sklenkách a nezrujnuje vám to peněženku.

Tak na vaše zdraví a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English