VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Dýško
2016-01-30, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

dávat nebo nedávat spropitné neboli dýško - toť je věčná otázka. Tuzér, neboli diškréce od slova - diskrétní. A nebo raději spropitné, či po německy zkomolenina tringelt - (od slova trink), aby se mohl číšník napít nebo dát si "drink" na zdraví spokojeného hosta. Nechci to tu lingivisticky rozebírat, spíše asi všechny zajímá, kdy dát a kdy nedat?

 

Jsou lidé, kteří ze zásady nedávají ani korunu, i kdyby kolem nich personál metal kozelce a servíroval jídlo na zlatých tácech. Pak tu máme bujaré snoby, co se rádi předvádějí a dávají dýško - na odiv - v nesmyslných částkách - a hlavně, aby u toho byli viděni. Když jsou sami, tak mnohdy nedají vůbec nic. A co my Češi? Já bych řekl, že jsme docela spořiví a nejraději jen tak zarovnáme účet na kovové drobné. 

 

Málokdo se u nás drží evropské praktiky, že 10% patří ke standardní odměně, pokud je ovšem vše v pořádku a jsme spokojeni s obsluhou i jídlem. To neříkám náhodou, protože možná nevíte, že v některých pohostinských zařízeních si dýško dělí spravedlivě - a nezůstává pouze tomu, komu jej vložíte do ruky, ale patří celému personálu: Číšníkům, kuchařům a někdy i uklizečkám. Myslím, že je to docela správné a relativně fér - protože na dobré náladě hosta se podílí nejen ten, kdo jídlo přinese, ale pochopitelně kuchař skrytý v kuchyni, manažer, ale i pomocná síla, která zodpovídá za to, že se nám třeba na toaletách neudělá nevolno…

 

Jednotlivé země pak přistupují ke spropitnému různě: Například ve Španělsku stačí 5%, naopak ve velkých amerických a kanadských městech vám k účtu napaří až 20%, aniž by se vás ptali, jak se vám v restauraci líbilo. Asiaté s tringeltem moc nepočítají a například v Budapešti vám v hospodě přičtou povinné spropitné podle jejich vlastního rozhodnutí. Mají na to nějaký maďarský zákon či co?, takže můžou k účtu přirazit 5-10 nebo i více procent. Nejspíš podle toho jak se jim líbíte a nebo jak se zrovna vyspali…

 

Ať už jste na jakémkoli konci světa nebo naší vlasti, myslím, že když jste spokojeni, tak není špatné personál odměnit malou částkou navrch účtu. Každý si ji nakonec rád přijme. Ovšem pokud to v restauraci nestálo za nic - tak z výchovných důvodů - nedávejte ani šesták!! Třeba se pak trochu polepší!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English