VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Eko farma
2015-04-12, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

onehdy jsem držel v ruce takové ošklivé jablko, trochu svraštělé bylo, myslím, že to byl Jonatán. Barva nic moc, povrch jako topografická mapa Uher, prostě taková vybledlá jablková chudinka. Jsem si jist, že tohle jabko by si žádný prodejce supermarketu netroufl položit na pult mezi silnou konkurenci nablýskaných značek jakými jsou třeba vyšlechtěný Zlatý Delicius, kultivovaný Royal Gala nebo tzv. Green Apple. Upřímně řečeno, byla by to vizuální katastrofa! Jenže málokdo z nás už si je ochoten připustit, že to podstatné na jablku není vnější nablýskaná vizáž, ale jeho vnitřní kvalita.

 

Jedno, jediné kvalitní jablko, které netrpí přešlechtěností, přílišnými postřiky a umělou závlahou - dokáže totiž vydat víc vitamínů než jeden a půl kilogramu většiny nablýskaných kousků z obchodů ovocem a zeleninou. Je to úplně tragické zjištění, ale většina ovoce a zeleniny, co ji kupujeme v klasických obchodech v sobě obsahuje spoustu nežádoucích látek a kultivačních změn. Mnohdy chroupáme téměř nic neobsahující dužinu, která je navíc plná nežádoucích chemikálií. 

 

Já však nemluvím jen o jablkách. To je pouhý příklad. Děsí mne myšlenka, že doporučujeme svým dětem, aby jedly co nejvíce ovoce a zeleniny. Jenže tušíme, co je v ní vlastně obsaženo? Není to náhodou tak, že čím více těch konvenčně vypěstovaných surovin jíme, tím více do sebe dostáváme škodlivin, chemikálií a konzervantů? No ale co máme tedy jíst? Kuřata jsou vyhoněná práškama, zelenina obsahuje zbytky postřiků a ovoce nemá skoro žádné vitamíny. Přešlechtěné odrůdy nemají žádnou sílu. A exotické ovoce je podtrženo ještě zelené a dozrává až během dlouhých transportů. Tak co máme jíst? Já nechci dělat katastrofické scénáře, ale prostě jen doporučuji, ať si dáváme větší pozor. Podporujme lokální farmáře a zemědělce, zajímejme se pozorně odkud potraviny pocházejí a jak byly vypěstovány. Není také od věci, vědět jak byla zvířata chována a jaký měla život. Pokud někdo krmí slepice rybí moučkou - tak se nemůže divit, že kuřecí maso nevoní kuřetem ale rybou, že?

 

Se vším se dá něco dělat. Například přestat kupovat a konzumovat blbosti, zvláště, pokud jsme získali důkaz, že to opravdu neodpovídá zdravému stravovacímu rozumu. Informací už je na trhu docela dost, takže stačí mít zájem nakrmit nejen břicho, ale i mozek!

 

Tak dobrou chuť - a - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English