VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Evropská typické (3)
2016-08-21, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

prázdniny jsou v plném proudu, takže mnozí cestujeme víc než obvykle. Určitě je dobré vědět, kde je který historický chrám nebo moře, ale já trvám na tom, že je také velmi důležité znát co chutná našim evropským sousedům. Na svých návštěvách bychom měli alespoň malinko otestovat nejvýznamnější nebo nejobvyklejší místní speciality. V minulých týdnech jsem vzpomínal na maďarské rybí halaszlé, vídeňský řízek, belgické smažené hranolky nebo na  proslulé švýcarské sýry. 

 

Další zemí, kde občas dovolenkujeme je Francie, kolébka světové gastronomie. Je velmi těžké na tomto malém prostoru říci, co je tu potřeba ochutnat, protože země galského kohouta nabízí téměř všechno. Místní kuchaři ovlivnili kulinářství celého světa, proto, stejně jako třeba u italské kuchyně, se vám nabízí nepřeberné množství pokrmů specialit. Už jen to, že mnohá jídla a nápoje mají svá jména podle vlastních lokalit. Plísňový sýr - camembert je pojmenován po vesnici v Normandii, kde vznikl, každý slyšel oblasti Chablis, Champagne, či nejslavnější vína světa z Bordeaux. Koňaky zase z okolí města - jmenující ho se jak jinak než Cognac. Provensálské koření z Provence a alsaské zelí neboli choucroute, jak jinak než z Alsaska. Je toho ve Francii opravdu hodně, žádná země na světě nemá svoji kulturu a chování tak silně spojeny s jídlem a pitím. Také žádní jiní lidé na světě nedokáží o jídle tak dlouho a zasvěceně hovořit jako Francouzi. Kdybyste jim nabídli, že s nimi zaskočíte na rychlý oběd na půl hodinky - myslí si o vás že jste úplný šílenec! 

 

Každopádně, když budete mít cestu do tohoto království gastronomie, ochutnejte kromě toho, co jsem už zmínil, alespoň jejich pravý corissant, bagetu, kohoutka na víně, šneky po burgundsku, pastis, ústřice s Bretaně, husí játra foie gras a také pravou dižonská hořčici. 

 

A pokud budete mít pocit, že večeře trvá déle než jste zvyklí a Francouzi při ní vůbec nespěchají, vzpomeňte na památný bonmot prezidenta De Gaulla, který si jednou posteskl: "Jak mám vládnout zemi, která vyrábí víc než 250 druhů sýrů?" No, pak si samozřejmě nějaký vyzrálý sýr ochutnejte, jak je v Francii obvyklé - vždy na konci stolování.

 

Tak dobrou chuť - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English