VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Evropské typické (1)
2016-08-07, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

prázdniny jsou v plném proudu a tak jsem si otevřel šestisetránkovou knihu jménem Culinaria, která váží asi 3 kilogramy a je to, podle mě, nejobsáhlejší pojednání o specialitách evropské kuchyně. Každá země tu má svoji kapitolu, kde můžete najít obrázky a recepty nejtypičtějších pokrmů jednotlivých lokalit. Kniha je velmi objemná, protože i Evropa je dost velká a členitá. Můžete si však okamžitě udělat základní představu, pokud do některé země pojedete třeba na dovolenou - co byste měli ochutnat jako nejvýznamnější nebo nejobvyklejší místní specialitu. 

 

U nás doporučuje tento mezinárodní průvodce: knedlík, kapra, pivo a pražskou šunku. Na Slovensku - ovčí sýr, Halušky, strapačky se zelím a domácí pálenku. To pro nás není neznámé. Pokud však míříte třeba do Maďarska k Balatonu, tak je vaší povinností ochutnat vyhlášená husí játra, kuřecí guláš neboli pörkölt, paprikáš, tokajské víno a samozřejmě tzv. maďarskou bouillabaissu - rybí polévku Halászlé. Když ještě zůstaneme v zemích bývalé Habsburské monarchie - začíná zde tuhý boj o to, kterému národu patří prvenství v objevu originální receptury v oblasti palačinek?

 

Maďaři mají - palacsinty, Rakušané - palatschinken, my máme ty svoje české - palačinky a Francouzi pro změnu cr'epes nebo galettes. Jenže historie to vidí úplně jinak - byli to prý Římané, kdo zavedl jídlo latinsky se nazývající - placenta - placky, které si připravovali vojáci v legiích během okupování celé Evropy. 

 

Pokud trávíte čas v Rakousku, určitě musíte ochutnat jejich sacher dort, kávu, jedno z nejtypičtějších jídel - vařené hovězí zvané tafelspitz, se zeleninou a jablečným křenem nebo proslulý tenoučký vídeňský řízek z telecího masa, který vám překryje celý talíř.

 

Kulinární procházka Evropy samozřejmě nemůže minout světovou gastronomickou velmoc - Itálii. Její kuchyně ovlivnila celou naší planetu. Je jen málo míst, kde byste nenarazili na pizzerii nebo si nemohli dát špagety. Jenže Itálie nabízí mnohem víc - její ohromná gastronomická základna je členitá a je ovlivněna mnoha regionálními kuchyněmi. Každopádně každý zná výrazy jako tiramisu, pršut, parmazán, pecorino, mozzarella, balsamikový ocet, brusketa, caprese, focaccia. Pokud jste tohle ještě neochutnali, je to tragická chyba a určitě vám to stojí za zkoušku!

 

Příště dám pár tipů na další evropské regionální specialitky. 

 

Tak dobrou chuť - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English