VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Evropské typické (4)
2016-08-28, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

v létě cestujeme víc než obvykle. Určitě je dobré vědět, kde je který historický chrám nebo moře, ale já trvám na tom, že je také velmi důležité znát co chutná našim evropským sousedům. Při svých návštěvách bychom měli alespoň malinko otestovat nejvýznamnější nebo nejobvyklejší místní speciality. V minulých týdnech jsem vzpomínal na vídeňský řízek, belgické smažené hranolky nebo na francouzského kohoutka na víně. 

 

Další zemí, kde občas dovolenkujeme je Španělsko. Řekl bych, že tato kuchyně u nás není moc známá. Vím asi jen o pěti restauracích v celé naší republice, které se snaží prezentovat španělskou kuchyni. Její rozmanitost je však nesmírná. Každá oblast má svá kulinární specifika. Andalusie, Galicie, Katalánsko, Asturie a další. Možná jste někdy zaslechli něco o vínech z oblasti Rioja nebo o sušené šunce - jamón - z iberijských prasátek krmených žaludy. Podle doby zrání a původu vepřů můžete zaplatit za deset deka jamónu čtyřicet korun, ale i čtyři stovky! Není restaurace ve Španělsku, která by vám tuto delikatesu nenabídla. Pak jsou tu zcela typické tapas nebo pinxos, tedy rozmanité jednohubky na stovky způsobů. Tyhle zmenšené obložené chlebíčky se pojídají celý den, protože v zemi se večeří až kolem desáté hodiny a čím jste v teplejší oblasti, tím se začíná jíst později. Pro naše noční trávení je to velmi neobvyklý čas, ale tohle je přirozený rytmus, určený počasím. Po lehkém obědě se tu všechno zavře a jde se spát. Naplno začíná život až zapadne slunce. V době, kdy my obvykle už směřujeme do postele ke spánku - Španělé chystají na večeři.

 

Dejte si jejich ančovičky a olivy nakládané v octu, v koření, plněné rybami, krevetami nebo sýrem. K jídlu si objednejte opečený bílý chleba s rozmačkaným rajčetem a olivových olejem, zelené papričky na česneku a pověstné sherry z Andalusie. V horku nezapomeňte na studenou zeleninovou polévku gazpacho a samozřejmě místní šampaňské zvané - cava. Pro výstrahu upozorňuji na rýžový pokrm - paella (psáno paella), tu restauratéři rádi doporučují turistům, protože na ní umí hodně vydělat! Stejně tak ovocno-vinný nápoj sangria - může být pastí pro vaši pusu i peněženku! Španělé jsi ji připravují raději doma! Když bude příležitost, ochutnejte i slavný ovčí sýr manchego z oblasti La Macha a samozřejmě ryby a mořské plody, protože Španělsko omývá Atlantik i Středozemní moře. Mají tu vše… jen nahodit udičku! 

 

Vězte, že mezi deseti nejlepšími restauracemi naší planety je 3x zastoupeno Španělsko. A například v Baskicku, kolem San Sebastianu, je vůbec nejhustší koncentrace michelinských kuchařů! Takže pokud míříte do Španělska - určitě ochutnejte jednu z nejlepších a nejrozmanitějších gastronomií na naší planetě!

 

Hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English