VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Experimentovat se musí!
2019-05-19, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

co se týká pití vína, tak to mě moc baví, ochutnávám s potěšením všechny možné druhy. Rád cestuji po celé naší planetě (jak se říká) prstem po mapě a prostřednictvím degustační sklenky. Alespoň v myšlenkách a chutích. Okouzlují mne těžká španělská vína, sním o tom jak opravdu chutná Argentina, Nový Zéland, Sicílie, miluji temné tóny z Golanských výšin v Izraeli a marně se snažím pochopit komplexnost některých velkých vín z Burgundska. Přiznávám, že se mnohem klidněji cítím u moravských a rakouských veltlínů a ryzlinků. Jsou mi bližší nejen teritoriem, ale též terroirem - tedy svým specifickým souhrnem složení půdy, podloží, klimatu i tradice a umění vinařů. Moje kulinární tužby jsou různé: exotické, ulítlé, experimentální, ale i tradiční. Přece jen ty naše klasické pokrmy jako je třeba svíčková, řízek, kachnička se zelím jsou stejně blízké naší chuťové paměti jako odrůdy révy vinné, jež historicky patří do naší lokality. Experimentovat se ale musí, to je mé krédo. A proto jsem nedávno ochutnal několik čínský vín. Skoro jsem se spletl, sahaje po lahvi, kde na vignetě bylo vyobrazeno krásné renesanční chateau, tak jak bývá zvykem třeba na vínech z povodí Loiry nebo ve francouzském Bordeaux. No a tak jsem se podíval na etiketu podrobněji a našel jsem překlad čínských znaků a dozvěděl se, že budu ochutnávat víno jménem “Šlechetný drak” a potom “Moser XV. italský riesling z oblasti Ningxia.” Čínská vína jsou pod dohledem francouzských a italských vinohradníků, vinařů a sommeliérů. Takže mají bezesporu perfektní péči. Jen ten francouzsky laděný design na vignetě mne trochu spletl. Stačí, že bude skvělé víno uvnitř láhve, ona sama se nemusí tvářit za každou cenu, že pochází z jiné země. Historie čínského vinařství je podle vykopávek stará několik tisíc let, o tom žádná, avšak moderní soudobá produkce začala budovat své základy před pár desítkami let. Nicméně, faktem je, že v současné době má Čína druhou největší plochu vinic na světě. A nedivil bych se, že za chvíli budou první. Moje otázka proto zní: Kolikrát v životě jste už pili opravdové čínské víno? Já asi dvakrát, bylo to trochu zvláštní, ale, myslím, že bychom si měli zvykat že i čínská vinařství - pro nás ještě stále dosti exotická - mohou v budoucnu zásadně ovlivňovat celosvětový vinný trh. Tak na zdraví!

 

Hezký víkend a prosím vás:  "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Kdo chce dobře jíst, nesmí urazit kuchaře.
Čínské přísloví
Top
English