Vážení gastronauti,
vědomé falšování potravin je jev společensky nebezpečný a nepřijatelný! Nejedná se jen o útok na naši peněženku, o nekalou hospodářskou soutěž, ale především útok na to nejcennější co máme - na naše zdraví a náš život!
Jistě máte všichni v živé paměti případy, kdy koňské maso bylo vydáváno za hovězí, kdy se do potravin používala posypová sůl určená k zimnímu ošetřování silnic - a nebo když byl pančován alkohol methanolem.
Jen tak pro vaši představu, řeknu vám kde se nejvíce podvádí. Třeba nastavení potraviny levnější složkou: Např. nedeklarované křehčení masa, ředění olivového oleje jinými oleji, přídavky drcených skořápek do kakaa.
Občas třeba výrobce jako náhodou - pozapomene upozornit, že použil vnitřnosti v masných výrobcích. Jiný zase nedovoleně aromatizuje víno nebo přibarvuje těstoviny a knedlíky - aby se nám více líbily.
Častým prohřeškem je klamavé uvádění geografického původu nebo způsobu produkce: např. vydávání ryb produkovaných na farmách za divoké či vydávání dovozových vín za moravská.
Nejčastěji falšované komodity dle zjištění SZPI jsou například:
Jenže jak na tyhle kulišárny má přijít normální smrtelník? Těžko, většinou to sníme a pak je nám špatně a my nevím z čeho. Snad už se něco děje, i naši poslanci nedávno dostali obšírnou informaci jak s tímto zlem bojovat. Inspektoři testují tisíce vzorků potravin za všech možných komodit - ale jejich kapacita je pochopitelně omezená. A tak je to i na nás - občanech - bránit se. Já jsem sice nikdy ve škole ani v životě na nikoho nežaloval - ale v případě falšování potravin - velice rád udělám výjimku!
Tak nevím, co máte dnes na talíři, ale každopádně vám přeji dobrou chuť a snažte se "nejíst, nepít a když to půjde, ani nežít blbě!"
Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.