VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Febiofest o jídle
2018-03-03, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

naše doba nám nabízí neuvěřitelné možnosti! V kině dnes, nejen, že se můžete cpát popcronem a srkat všelijaké slazené nekvalitní nápoje, šustit sáčkem s  lupínky smaženými na těch nejlacinějších olejích, ale máte navíc skvělou možnost, že můžete beztrestně rušit svých chroupáním a mlaskáním a kraválem všechny okolní diváky, aby měli z filmu co nejvíc pohodový zážitek. Ti nejbohatší a nejprotřelejší vlastníci kin dokonce nabízejí umocnění vašeho zážitku v podobě speciálních efektů: pohyblivá křesla, poryvy větru, mlhu či dokonce nejrůznější vůně. Takže, když třeba sledujete film, kde někdo smaží řízky, tak můžete v některých kinech i ucítit vůni těchto řízků nenápadně se linoucí zpod vašeho sedadla.
Já mám jídlo rád, a taky mám rád filmy a jsem si úplně jist, že pokud je film dobrý, tak že se na ty dvě hodiny objedu bez pití, bez jídla i bez toho, aby se se mnou během filmového zemětřesení skutečně třásla i biografová židle. Naopak, to co mne baví, je třeba letošní nápad, se kterým přichází slavný filmový festival Febiofest. Vůbec vás neobtěžuje zbytečnými efekty v kině, ale po projekci vybraných filmů s gastronomickou tématikou nabízí osobní setkání s prestižním šéfkuchařem. Ten, na základě filmové inspirace, připraví specialitku pro diváky, jimž během promítání určitě trochu vyhládlo. Tedy pokud se necpali nějakými jinými volvinami. A tak si v březnu můžete osobně otestovat, čím se nechali naladit prestižní chefové Marek Fichtner a Marek Raditch. Oba pracují ve vynikajících a slavných pražských restaurantech a možná jste je viděli v televizní show MasterChef. Tak ti budou podávat jehně na levanduli, marinovanou řepu s fenyklovým želé, ravioly z tygřích krevet s estragonem, kafirovým aioli a pomerančovým prachem nebo pomalu pečenou býčí oháňku s černým lanýžem, ale též tataki z lososa, kachní prsa a mnoho dalších delikates. Tomu já říkám kladný vztah k filmu. Pěkně se po kultuře filmové ponořit do kultury kulinární. Věřte, že si to užijete mnohem víc, než když se budete během filmu krmit pralinkami a smaženými bramborovými lupínky, které možná už vůbec nejsou ani z brambor a navíc dělají v puse hrozný randál!
 
Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"
 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English