VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Febiofest o jídle
2018-03-03, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

naše doba nám nabízí neuvěřitelné možnosti! V kině dnes, nejen, že se můžete cpát popcronem a srkat všelijaké slazené nekvalitní nápoje, šustit sáčkem s  lupínky smaženými na těch nejlacinějších olejích, ale máte navíc skvělou možnost, že můžete beztrestně rušit svých chroupáním a mlaskáním a kraválem všechny okolní diváky, aby měli z filmu co nejvíc pohodový zážitek. Ti nejbohatší a nejprotřelejší vlastníci kin dokonce nabízejí umocnění vašeho zážitku v podobě speciálních efektů: pohyblivá křesla, poryvy větru, mlhu či dokonce nejrůznější vůně. Takže, když třeba sledujete film, kde někdo smaží řízky, tak můžete v některých kinech i ucítit vůni těchto řízků nenápadně se linoucí zpod vašeho sedadla.
Já mám jídlo rád, a taky mám rád filmy a jsem si úplně jist, že pokud je film dobrý, tak že se na ty dvě hodiny objedu bez pití, bez jídla i bez toho, aby se se mnou během filmového zemětřesení skutečně třásla i biografová židle. Naopak, to co mne baví, je třeba letošní nápad, se kterým přichází slavný filmový festival Febiofest. Vůbec vás neobtěžuje zbytečnými efekty v kině, ale po projekci vybraných filmů s gastronomickou tématikou nabízí osobní setkání s prestižním šéfkuchařem. Ten, na základě filmové inspirace, připraví specialitku pro diváky, jimž během promítání určitě trochu vyhládlo. Tedy pokud se necpali nějakými jinými volvinami. A tak si v březnu můžete osobně otestovat, čím se nechali naladit prestižní chefové Marek Fichtner a Marek Raditch. Oba pracují ve vynikajících a slavných pražských restaurantech a možná jste je viděli v televizní show MasterChef. Tak ti budou podávat jehně na levanduli, marinovanou řepu s fenyklovým želé, ravioly z tygřích krevet s estragonem, kafirovým aioli a pomerančovým prachem nebo pomalu pečenou býčí oháňku s černým lanýžem, ale též tataki z lososa, kachní prsa a mnoho dalších delikates. Tomu já říkám kladný vztah k filmu. Pěkně se po kultuře filmové ponořit do kultury kulinární. Věřte, že si to užijete mnohem víc, než když se budete během filmu krmit pralinkami a smaženými bramborovými lupínky, které možná už vůbec nejsou ani z brambor a navíc dělají v puse hrozný randál!
 
Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"
 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English