VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Gala-Wasted večeře
2016-01-23, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

musím se s vámi hned podělit - protože tohle jsem ještě nikdy nezažil! Minulý týden jsem měl unikátní možnost ochutnat v jedné vynikající restauraci dvanáctichodové menu. Jeho součástí byly ingredience z takzvaných odpadních surovin, které jsou povětšinou na okraji zájmu nás všech! Jen si poslechněte - jak prapodivně to všechno zní! Jedl jsem třeba: Maso z jehněčích kostí s košťálem z kapusty! Pak jsem si liboval nad - hruškovou žemlovkou z tvrdého pečiva s pěnou z černého piva, potom tam ještě podávali - filet z candáta, zázvorovo-česnekovou krustu a k tomu mačkané bramborové slupky! Máte ještě chuť poslouchat dál? Tak já budu klidně pokračovat, protože tuhle jedinečnou večeři připravili tři kuchařské superhvězdy - Francouz, který vlastní restauraci s Michelinskou hvězdou, Ind, který vařil v prestižních švýcarských podnicích a Čech, který je šéfkuchařem jedné z nejúspěšnějších pražských restaurací. 

 

Tihle tři borci připravili také: Omáčku z humřích skořápek, jogurtový cheescake s okrojky ovoce, polévku z kuřecích a rybích kostí, koláčky z odřezků zeleniny a jelítko s jablečnými odkrojky. 

 

Co vám budu povídat - jídlo bylo neuvěřitelně chutné, kreativní a navíc šetrné. Já netvrdím, že máme za každou cenu recyklovat plesnivý chleba a cpát si do břicha prošlé jogurty. Ale jen se snažím připomenout, že spousta docela dobrých surovin končí v koši, protože je neumíme zpracovat a nebo nám v tom brání naše pohodlnost a lenost. Netrpíme, díky Bohu, hladem a proto občas plýtváme.

 

Spolu asi s šedesáti nadšenými gastronauty jsem tedy před týdnem ochutnal to, co bývá běžně promrháno. Zkušení chéfové nám ukázali, že spoustu těchto surovin lze smysluplně zpracovat vynikajícím způsobem. A to je asi vše, co jsem vám chtěl dnes sdělit. Ostatní si určitě domyslíte sami…

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte a nepijte blbě a když to půjde - ani blbě neplýtvejte!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English