VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Gastronomie může ovlivnit doslova celý náš život
2013-06-29, Text: Pavel Maurer
Nedávno mnou otřásla zpráva, že slavný japonský šéfkuchař Miki Nozawa zemřel v Německu poté, co ho zbili dva muži nespokojení s tím, co jim 57letý mistr ve své restauraci předložil. Oba zákazníci si stěžovali, že jim jeho smažené nudle se zeleninou a hovězím nechutnaly, a odmítli za jídlo zaplatit.

Později téhož večera na ně Miki Nozawa narazil v baru a vyzval je, aby uhradili účet. Šlo o směšnou částku deseti eur za každého. Následovala hlasitá hádka, která pokračovala před barem, kde oba muži začali Nozawu bít. Šéfkuchař zemřel několik hodin po převozu do místní nemocnice.

Nebyl jsem u toho, nečekejte ode mě rozhřešení. Jen se mi vybavuje životní příběh Bernarda Loiseau, trojnásobného michelinského kuchaře, který se před 10 lety zastřelil v obavě, že přijde o vysoké hodnocení svého podniku.

Také si hned vzpomenu na film, ve kterém se kuchař zabije, když host požádá o sůl, aby si mohl jídlo dochutit. Francouzský šéfkuchař nepřežije tu potupu, že jeho výtvor někdo potřebuje dochutit!

Též si vybavuji historku, kdy byli američtí turisté vykázáni z benátské pizzerie, ve které požádali o kečup. A také si vzpomínám, jak byl ke mně agresivní jeden český restauratér, když jeho podnik ztratil významnou pozici v mém průvodci po nejlepších restauracích.

Jídlo a pití rozhodně nepatří k okrajovým tématům. Velmi nás všechny zajímá a ovlivňuje. Dnes již mrtvý japonský kuchař Nozawa vařil mimo jiné pro Michaila Gorbačova, Phila Collinse, Denzela Washingtona a další celebrity.

Bůh ví, co jsou zač jeho vrazi, nicméně tento příběh nám potvrzuje, že gastronomie může zásadně ovlivnit nejen to, co máme na talíři, ale celý náš život.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English