VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Gastroturistika
2014-11-29, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

většina turistů, kteří navštěvují naše hlavní město, má dost přesně nastavený program: Hradčany, Karlův most, Orloj, Královská cesta, případně Tančící dům. Když jsou malinko náročnější, nechají se odvést na Karlštejn, do Českého Krumlova, nebo dokonce do nádherné Telče.

 

Cvakají fotoaparáty, miniaturní kamery běží na plné obrátky. Zaznamenávají obrazy z cest, které už byly pořízeny milionkrát. 

 

Mně však zajímá, co - při té kráse a historickém okouzlení z naší země - vlastně jedí? Obávám se totiž, že si většinou bohužel "pochutnávají" na našich podivných delikatesách v laciných hospodách, kde jsou průvodci předem dohodnuti. To znamená, že do celkové útraty, kterou turista uhradí, je zahrnuto jídlo zdarma pro průvodce a řidiče autobusu a někdy i nějaké "money back" pro cestovní agenturu zato, že skupina si vybrala právě tento podnik. Co asi, po odpočtu všech zmíněných propagačních nákladů, zůstane na tvorbu typické české pochutiny? Jaká zhůvěřilost nakonec přistane na talíři naprosto zmatených a ničemu nerozumících Číňanů, Italů či Korejců a Rusů? A to jsem je nejmenoval náhodou - protože právě tyto národy tvoří spolu s Němci nejaktivnější návštěvníky naší země.

 

Tak co myslíte, že dostanou? Kvalitní svíčkovou od maminky? Nebo švestkové knedlíky z mákem? Ani náhodou. Většinou jsou to ošizené šlichtičky, co nemají s poctivou českou kuchyní pranic společného. Takže obvyklý názor návštěvníků naší krásné země je - památky super, pivo vynikající, ale o jídle raději zdvořile pomlčí.

 

O to víc mne těší se u nás v Praze urodila skupinka osvícených, kteří nabízejí průvodcovské služby v oblasti kvalitní gastronomie. Přivádějí turisty do romantických kavárniček, kvalitních hospůdek, které jsou typické, možná někdy trochu zamřelé, ale rozhodně autentické a mají šmrnc. Ochutnají základní delikatesy typu - tvarůžky, matesy, pivní sýr či utopence. Toho utopence bych raději nepřekládal do jiných jazyků, je to trochu překladatelský oříšek a mám zkušenost, že jej pak nechtějí ochutnat. To víte - jiný kraj jiný mrav.

 

Tyto, zatím bohužel ojedinělé gastronautické skupinky, pochopí, jak vynikající je knedlo-zelo-vepřo. Otestují třeba naše taliány - to je něco pro Italy a nebo buřty - to zase zajímá Němce. Číňané - ti kupodivu velmi ocení některé naše čínské restaurace, jež vaří velmi originální kuchyni z jiných kantonů této obrovské země. A tak se jim někdy nečekaně přihodí, že uprostřed Evropy ochutnají domorodci ze Šanghaje prvně v životě například ujgurskou kuchyni. To je, myslím, na Prahu dost kuriózní zážitek, že?

 

Já jsem každopádně šťastný za to, že naše překrásná země už nabízí nejen okouzlující gotiku a baroko, ale také poctivou svíčkovou na smetaně nebo kvalitní husičku v šouletu. Tak turisti - bon apetit!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English