VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Hamburger
2016-04-23, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

máte někdy chuť na to šťavnaté, kořeněné maso obklíčené nasládlou kynutou bulkou? Je tam někdy i trocha barbeque omáčky, lístek křupavého salátu, cibulka, vinný ocet, ochucená majonéza a spousta dalších ingrediencí. Tedy, zeptám se jednoduše - máte někdy chuť na hamburgera?

Ptám se vás záměrně proto, že burgry se staly v posledních letech totálním šlágrem české gastronomické scény. Jejich obliba silně konkuruje řízkům gyrosům, gulášům i sekané! Lidé po nich prahnou a dnes je můžete dostat na stojáka, ve specializovaných restauracích, ale často se objevují hamburgery i na jídelníčku prestižních kulinárních podniků! 

 

Ta obložená houska vypadá jednoduše, ale udělat jí pořádně - to je věda. Pokud si myslíte, že je fuk jakým způsobem jsou v hamburgeru naskládány jednotlivé ingredience na sobě - tak jste na velkém omylu. Ač to občas vypadá v průřezu jako změť nesourodých surovin "páté přes deváté", věřte, že ten nejchutnější hambáč má svoji jasně definovanou strukturu a vnitřní pořádek. Pokud dáte cibuli dřív než majonézu a maso obložíte nevhodnými doplňky - bude sice ve vašem hamburgeru všechno, co tam má být, ale díky zmatenému umístění do špatného patra - vám bude chutnat divně. Naše pusa prostě není hloupá! Ví, co jí… a vnímá, kdy se k ní dostane sladké, slané, kdy kousne do sýra a zda má hned po něm následovat kyselá okurčička, hořčice či salátek. Vše má svá striktní pravidla - a nejlepší hamburgrárny to moc dobře vědí! Těsto nesmí být moc vlhké, houska musí mít lehce nasládlou chuť a mleté maso vyžaduje kvalitu. Šlendrián se pozná. Mimochodem - víte proč se ta obložená americká žemle jmenuje - hamburger? Samozřejmě podle německého hanzovního města Hamburk. Odtud vyplouvaly v předminulém století lodě přes oceán do Nového světa. A námořníkům se velmi zamlouvalo nasekané mleté maso obložené cibulí a dvěma chleby. Praktická svačina na dlouhé cesty. Američané pak, jak je jim vlastní, udělaly z této "pochoutky pro chudé námořníky" největší gastronomický business ve světě! Jsem si jist, že se na naší planetě denně spořádají milióny hamburgrů nejrůznější kvality! Záleží jen na vás, jaký si vyberete!

 

Tak dobrou chuť - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English