VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Hmyz na talíři
2015-05-17, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

já moc dobře vím, že většina z vás nemá příliš v lásce "hmyz na talíři", zvláště pak před nedělním obědem. Mě to ale stejně nedá. Věřili byste například, že když sníte 100 gramů sarančat, tak vaše tělo získá víc proteinů než ze 100 gramů kuřete? A víte třeba, že tuky moučného červa mohou nahradit tuky rybí? A to už ani nemluvím o aminokyselinách a železe, které v sobě skrývají mravenci nebo bourec morušový!

 

Zkrátka, ať se vám to líbí či ne, je už téměř jisté, že svět se během příštích let bude muset vážně zabývat těmito neobvyklými lahůdkami budoucnosti. Ačkoliv mnoho Evropanů považuje konzumaci hmyzu za výstřelek kulinárního extrémismu, vědecké studie varují před nedostatkem běžných potravin v Evropě v dosahu příštích 15 až 20 let. Plýtvání hotovými potravinami a s tím souvisejícím tlakem na vyčerpanou zemědělskou půdu je nasnadě. Hmyz, na rozdíl od skotu, ovcí, drůbeže či prasat, není chovatelsky vůbec náročný. Je schopen zkonzumovat i zbytky z produkce krmiv, odpadky, nepotřebuje velký prostor ani velkou péči, snadno se zpracovává a člověku na oplátku poskytne kvalitní bílkoviny, tuky, minerální látky i vitaminy, enzymy nebo puriny.

 

Hmyz nám navíc chutná. Tedy, pokud jej nevidíme. Docentka Marie Borkovcová z Mendlovy univerzity v Brně uvádí, že při slepé degustaci pizzy, jejíž těsto obsahovalo asi 15% hmyzího extraktu, chutnala všem mnohem víc než pizza z těsta běžného. Není proto náhodou, že pekaři a centra zdravé výživy již dlouhodobě projevují svůj velký zájem. V Holandsku si dnes již můžete v asi 500 prodejnách koupit nejen tuto pizzu, ale také třeba slané či sladké tyčinky, které na svém obalu uvádějí procentuální obsah brouků. 

 

Takže až si někde ochutnáte třeba moučné červy na másle, smažené cvrčky rukolou, či šváby ve špagetovém těstíčku, neděste se. Nová gastronomická budoucnost nám už dávno - svými dlouhými chlupatými nožičkami - zvolna klepe na dveře!  

 

Tak hezký víkend - "a nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English