VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Hoďte na pánev lokální suroviny
2013-04-07, Text: Pavel Maurer
 Obědval jsem v nejmenované restauraci, která se nachází asi tři minuty chůze od budovy Českého rozhlasu. Snědl jsem vařenou veverku, kousek kližky z české stračeny, dušenou šunku z přeštického prasátka a nakonec sýr z držovické farmy. Vše vysoce delikatesní. O tom vůbec nepochybujte.

Veverka je odborný název malé části hovězího. Nebojte se. Nejsem takový ignorant, že bych jedl i takové krásné křehké zvířátko.

Chci však vyzdvihnout jiný aspekt kulinářského zážitku. A tím je důraz podniku na původní místní suroviny. Lokální ingredience, to je trend dnešní doby ve světě a u těch osvícených restauratérů i u nás.

Mnoho chytrých kuchařů si dnes „přidělává“ práci a vyjíždí do našich luk a pastvin hledat své včelaře, houbaře i malé farmáře, kteří produkují v přírodních a humánních podmínkách jehněčí nebo domácí bylinky. Od nich pak pro své restaurace odebírají suroviny s jasným životopisem a hrdě se na jídelním lístku pyšní, že mají řepu z Dobrozemě nebo divočáka střeleného v jihomoravském lese.

Tyto informace pro mě mají cenu zlata. Věřte, že i pro vás. To, že má kuchař svého farmáře v Beskydech namísto toho, aby vozil novozélandské jehněčí přes půl planety, nejen znamená, že přímo kontroluje a ovlivňuje kvalitu produktů, ale také další veledůležitý fakt. Je to všechno lacinější.

Méně drancujeme jiné světy, šetříme naftu, rozbité silnice, milióny kamiónů, které převážejí vajíčka z Čech na Slovensko a zase zpátky, podporujeme vlastní ekonomiku. A navíc je to kvalitní.

Co si ještě přát? Ať si tuhle myšlenku hodí na pánev co nejvíce dalších kreativních kuchařů!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English