VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Hotelové restaurace
2015-04-19, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

víte proč lidé chodí neradi do hotelových restaurací? Je to jednoduché - prostě se bojí jejich strohosti, drahosti a formálnosti. Když se vám totiž klaní nějaký pikolík už od vchodu a pak vás poněkud toporně převede přes velkou hotelovou halu s recepcí až k vašemu stolu, jste z toho všeho hned v úvodu malinko ve stresu. Posedáváte vzpřímeně na židli a vrtá vám hlavou, kolik tahle celá paráda bude nakonec stát peněz? A to jste si zatím ještě nic neochutnali…

 

Realita však není takhle černobílá! Mnohé hotelové restaurace patří k těm nejlepším na světě. Jejich zázemí je stabilnější než je tomu u samostatných hospůdek. Mohou si dovolit zaplatit skvělé šéfkuchaře a nešetřit na kvalitních surovinách. Když je špatný rok může je zachránit ubytování. Restaurace přežije a nemusí začít drasticky omezovat výkony kuchyně.

 

Ale vraťme se k tématu: "Proč se nám moc nechce do hotelových restaurací?" Myslíme si, že je drahá, což ovšem ne vždy bývá pravda.  Cítíme se tam nesví, protože je to přece restaurace určená hlavně pro hotelové hosty. Chyba lávky, většina hotelových hostů si v restauraci dá ráno snídani a pak samozřejmě všichni chtějí jít někam ven, jíst jinde než kde spí. Další důvod, proč má většina lidí - vnitřní blok - vůči hotelovým restaurantům je, že o jejich existenci vlastně vůbec neví. Ony se totiž často nikterak nepropagují a jsou nenápadně uschovány pod křídlem hotelového jména. A nakonec poslední důvod - většina hotelových restaurací je interiérově navržena bezpohlavně, unyle a příliš vypulírovaně! To je v dobrém hotelu potřeba!

 

Jenže většina lidí, co jdou na večeři do restaurace, očekává čilý ruch, někdy až trochu zamřelou atmosféru, pomalované zdi, rozlítaný personál a partu naprosto nesourodých a náhodných hostů, kteří se baví, křičí, vzájemně občas seznamují a vůbec to tam žije naplno. Klasická hotelová restaurace je spíše tichá, nažehlený personál klouzá po vysokých kobercích, všude to voní, hosté jsou už od pohledu trochu nudní a minerálka tam stojí jako dva litry piva v restauraci přes ulici.

 

Většina hotelových restaurací bude takhle fungovat i nadále. Ale mnohé se i v pětihvězdičkových hotelech začaly přibližovat normálním hostům z ulice. Ceny jsou až překvapivě příznivé a atmosféra má říz. Stačí si jen vybrat!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English