VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Houbařův měšec
2016-11-26, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

dnes jsem byl s kolegou v pražských Holešovicích obrazit během oběda pár hospod. Není jich tu zrovna málo, ale věřte, že člověka dokáží pobavit, i když si třeba jen přečtete jídelní lístky vyvěšené na tabulích na ulici. Někdy je dost nepochopitelná jejich cenová politika. Například španělský ptáček stojí stejně jako smažený sýr s tatarkou nebo hovězí guláš. Z toho jsem opravdu poněkud na rozpacích, protože mi nejde do hlavy, jak mohou mít totožnou cenu zcela rozdílná jídla? Do kalkulace každého pokrmu se přece promítá cena ingrediencí, ale také lidská práce a celková náročnost přípravy. Smažák nebo guláš udělá kde kdo se zavřenýma očima, ale pěkně zabalený a vyfutrovaný španělský ptáček - to už je, do jisté míry, umělecké dílo! 

 

Dnes jsme byli obědvat ve velmi dobře zavedené hospůdce s perfektně čepovaným pivem a když jsem se z denních hotovek zeptal, z jakého masa je Smažený Houbařův měšec plněný žampióny, mandlemi, vejcem, pikantní klobásou, slaninou se šťouchanými brambory, číšník mi s úsměvem odpověděl: "To tady v kuchyni nikdo neví! Kuchař to vše předpřipravil včera večer a nikomu neřekl jaké použil maso na svůj měšec." Snažil jsem se tedy rychle zavtipkovat, jestli nebudeme po obědě mňoukat? Ale vrchní nás ujistil, že toto nebezpečí nehrozí a že maso asi bude z vepře nebo z drůbeže. S vyděšeným výrazem ve tváři jsem si objednal raději muflona se špenátem. 

 

Další holešovický podnik na druhém rohu na svém jídelním lístku hrdě napsal, že dnes nabízí kromě čevabčiči, svíčkové a kachny také specialitu - židovský vepřový steak s bramborem, česnekem a zelím. Mám takový dojem, že kuchař asi někdy někde četl, že židovská kuchyně má v oblibě česnek, ovšem kapitolu o vepřovém evidentně přeskočil a slovo košer a treife je pro něj planeta Alfa Centauri. A tak jsme pokračovali a "potkali" kuře á la bažant, potom falešnou svíčkovou na smetaně a pak ještě jsme zaskočili na zbojnické čufty se zaručeně pravým ementálovo-blaťáckým sýrem. 

 

Věřte, že jsem si to hodně užil, občas jsem dokonce i něco ochutnal,.. naštěstí málo, takže jsem schopen vám dnes ve zdraví přečíst tuhle moji gastronomickou zkušenost z Prahy 7. Příště zase podstoupím nějaké nové kulinární dobrodružství. Budete to mít ode mne určitě z první ruky.     

 

Hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English