VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Hovězí
2016-04-03, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

není hovězí jako hovězí! Jinak chutná česká stračena, odlišně pak bílé masné plemeno Charolais a jinak chlupatý skotský náhorní skot. Samozřejmě, že když tu hovězí flákotu přesolíte a přepepříte, trochu víc připečete v troubě, pak vám zaručeně bude chutnat všechno stejně - a to tak, že velmi hnusně! Ale když se nad výběrem masíčka pořádně zamyslíte, případně to proberete se svým řezníkem, necháte maso dostatečně odpočinout a pak jej co nejméně znásilníte přílišným kořeněním či vařením - přijdete na to, že každý stejk a pečeně mají své neodolatelné nuance!

 

Není proto - pro nás zákazníky - vůbec žádná ostuda, nechat si v restauraci podrobně vysvětlit, jaké maso nám vlastně nabízejí. Dnes se totiž kde kdo předhání, že má bifteky či hamburgery ze speciálního skotu, ale když začnete pátrat podrobněji, za co máte utratit své peníze, často narážíte na hradbu nevědomosti a mlčení. Případně vás číšník uklidní větou "Chvíli počkejte, já se jdu zeptat do kuchyně…" Tak na to já už většinou nečekám, protože si v bujné fantazii okamžitě představuji - jak tam spolu s kuchtíkem vymýšlejí báchorku o tom, co mi naservírují na talíř.

 

A to by se - zvláště v restauracích, které chtějí hrát alespoň okresní přebor - nikdy stát nemělo. Mám tady pár doporučení. Pokud chcete o svém hovězím vědět něco bližšího, tak musíte znát třeba značku USDA která vám signalizuje, že maso prošlo kontrolou nejvyšší kvality podle Amerického ministerstva zemědělství, jméno "La Montura" zase zaručuje, že skot se pásl na zelených - ekologicky nedotčených pastvinách argentinské pampy. A když vám v některé restauraci napíšou na jídelní lístek, že hovězí nese prvotřídní švýcarské označení Qualivo, znamená to, že skot žil klidně, byl krmen speciální směsí obsahující výtažky z rostlin, byliny či stopové prvky posilující imunitní systém. No a když vám řeknou, že maso pochází z nedaleké farmy za kopcem - tak já bych doporučoval se za ten kopec zajít osobně podívat.

 

Neubude vás a určitě jste již v životě promrhali mnohem víc času při toulkách po obchodních giga-galeriích a nebo v nekonečných nákupních supermarketech. Pokud však berete vážně, jaké hovězí si vložit do pusy, tak si zjistěte odkud je a jak vlastně doopravdy vzniklo! Věřte, že za ten mimořádný chuťový zážitek to stojí!

 

Tak dobrou chuť - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English