VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Hovězí do Kanady
2015-10-24, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

předevčírem  jsem si přečetl informaci Státní veterinární zprávy, že naši zemědělci mohou nově vyvážet - hovězí maso a produkty z hovězího do Kanady. Česká republika se tím zařadila mezi 19 členských států Evropské unie, které získaly oprávnění obchodovat hovězí s touto severoamerickou zemí.

 

Asi bych měl být na tento náš úspěch hrdý, že? Ale nejsem! Padly na mne spíš chmury. Byl jsem v Kanadě jen jednou, ale věřte mi, že je to opravdu hodně, hodně daleko. Jakou cestu bude muset urazit naše svíčková, loupané plecko a nebo nějaký derivát z rohoviny. 

 

Já si jen představuji jak nějaký býček putuje: Z pole do kravína - z kravína na jatka - odtud tirákem do logistického centra - pak asi náklaďákem nebo vlakem do nějakého evropského přístavu - pak lodí přes oceán - pak zase autem nebo do vlakem a snad už jen několik málo přestupů než přistane v nákupním košíku a posléze v podobě stejku nebo hamburgeru nějakému kanaďanovi - na talíři. Já si prostě nedokážu představit, že tak zvaná "neviditelná ruka trhu" tohle všechno dokáže ekonomicky vysvětlit? Moje domácí - kupecké počty - ať dělám, co dělám - neumí pochopit, že když sečtu cenu benzínu, nafty, lodí, přístavů, vlaků, zničených silnic, havárií na přecpaných dálnicích, platy všech těch šoférů, jeřábníků, námořníků a trajektů - tak i v tom velkém množství bych spíše řekl, že kus českého hovězího v Kanadě musí stát nejméně tolik jako když já si koupím malého skútra. Kdo to všechno zaplatí? A to samozřejmě nezapočítávám vliv na životní prostředí - kolik výfukových plynů, kolik spáleného paliva a elektřiny stojí ten stejk plující přes oceán...

 

Copak v té obrovské kanadské zemi nemají krávy? Nebo my jsme tak pod cenou, že se to zdánlivě vyplatí? Tomu fakt nevěřím!

 

Zástupci Státní veterinární správy se určitě snaží. Jsou šikovní a dělají co můžou. Podařilo se jim zařídit vývoz našeho vepřového masa a výrobků z vepřového masa do Japonska. Mléčné výrobků zase můžeme dovážet do Chile. Pracuje se také na vývozu našich dalších surovin do Číny, do Peru a Bůh ví, že možná i na Mars. Ale já se ptám - je to zapotřebí?

 

Trochu mi ze všeho jde hlava kolem, a tak si půjdu dát argentiský stejk do jedné restaurace na rohu Vršovic a budu přemýšlet - proč mi nestačí jen česká stračena. Jenže ta není k mání - balí si totiž kufry na výlet do Toronta.

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte blbě, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

 

Váš Pavel Maurer

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Buď je otevírání vína a jeho pití obřadem, blažeností anebo není ničím.
Miroslav Horníček
Top
English