VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Iberská šunka
2015-10-03, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

zatímco si připravuji dnešní řeč, ukusuji celozrnný chléb pokapaný extra panenským olivovým olejem, s plátky kvalitní iberijské šunky, kozím sýrem a jedním rajčátkem. Sedím na letišti v Barceloně a jím svačinu, co mi připravila moje milovaná dcera Anna. Kdybych si takovou svačinu koupil v některém zdejším bufetu na letišti, bude mne stát víc než deset baget, 2 kila rajčat a dvacet deka salámu. A - pochpitelně - ta letištní svačina - nebude ani zdaleka tak dobrá a vychytaná do posledního detailu jako ta moje.

 

Kvalita jídla a surovin je totiž naprosto zásadní nejen pro naši chuť, ale i pro naše zdraví! Například zmíněná iberská šunka - to je téma, které vám dnes chci trochu přiblížit. My, středoevropané známe tzv. Pražskou šunku, šunku od kosti, dušenou šunku, v mezinárodním kontextu pak možná Dalmatinski pršut z Chorvatska nebo klasické italské prosciutto di Parma, neboli parmskou šunku? Já bych vám dnes rád přiblížil španělskou sušenou šunku číslo 1 - zvanou jamón. 

 

Když se náhodou dostanete do obchodu s velkými prasečími kýtami visícími od stropu, které se krájí ostrým dlouhým nožem na milimetrové plátky, je to většinou tzv. iberská šunka. To, co je na pro nás zajímavé je kvalita a cena. Španělé toto dilema řeší prakticky každý den. Já mám pro vás několik praktických rad. Nenechte se zmást vysokou cenou. Deset deka této delikatesy může stát 500 korun a stejně tak i 10 deka vám může přijít na 70 korun. Pro našince je to každopádně vždy exotický zážitek. Pro zkušeného gastronauta je to nebe a dudy! Španělé u šunky řeší takové podstatné věci, jako - kde žila prasátka?Jestli toto delikatesní masíčko pochází z přední nebo zadní nohy? Jak dlouho a kde byla šunka sušena? Zda v horách nebo na mořském větru? Ty nejdražší totiž zrají až 5 let!. Dále je třeba vědět, že kvalitu šunky zásadně ovlivňuje, zda byla prasátka krmena opravdovými žaludy. To musí být vždy uvedeno na obalu! Cena pochutiny závratně stoupá s dobou jak dlouho se vepříci chroupali žaludy! Chuť masa je skutečně zásadně jiná a je i jiný obsah tuku!

 

Pro ty největší gurmány za vás - připomínám, jezte šunku - jamón vždy v pokojové teplotě, nikdy k jamónu nepijte červené víno, i když maso vizuálně vypadá velmi červené. Nejlepší - je španělské šampaňské - cava případně suché bílé sherry - fino! Tyto nápoje skvěle vyčistí a naladí vaše chuťové pohárky a nenaruší vynikající chuť jedné z nejdražších šunek na světě!  

 

Až se někdy dostanete do situace, že si můžete koupit několik plátku jamónu - věřím, že se teď už určitě rozhodnete správně!  

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English