VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Iberská šunka
2015-10-03, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

zatímco si připravuji dnešní řeč, ukusuji celozrnný chléb pokapaný extra panenským olivovým olejem, s plátky kvalitní iberijské šunky, kozím sýrem a jedním rajčátkem. Sedím na letišti v Barceloně a jím svačinu, co mi připravila moje milovaná dcera Anna. Kdybych si takovou svačinu koupil v některém zdejším bufetu na letišti, bude mne stát víc než deset baget, 2 kila rajčat a dvacet deka salámu. A - pochpitelně - ta letištní svačina - nebude ani zdaleka tak dobrá a vychytaná do posledního detailu jako ta moje.

 

Kvalita jídla a surovin je totiž naprosto zásadní nejen pro naši chuť, ale i pro naše zdraví! Například zmíněná iberská šunka - to je téma, které vám dnes chci trochu přiblížit. My, středoevropané známe tzv. Pražskou šunku, šunku od kosti, dušenou šunku, v mezinárodním kontextu pak možná Dalmatinski pršut z Chorvatska nebo klasické italské prosciutto di Parma, neboli parmskou šunku? Já bych vám dnes rád přiblížil španělskou sušenou šunku číslo 1 - zvanou jamón. 

 

Když se náhodou dostanete do obchodu s velkými prasečími kýtami visícími od stropu, které se krájí ostrým dlouhým nožem na milimetrové plátky, je to většinou tzv. iberská šunka. To, co je na pro nás zajímavé je kvalita a cena. Španělé toto dilema řeší prakticky každý den. Já mám pro vás několik praktických rad. Nenechte se zmást vysokou cenou. Deset deka této delikatesy může stát 500 korun a stejně tak i 10 deka vám může přijít na 70 korun. Pro našince je to každopádně vždy exotický zážitek. Pro zkušeného gastronauta je to nebe a dudy! Španělé u šunky řeší takové podstatné věci, jako - kde žila prasátka?Jestli toto delikatesní masíčko pochází z přední nebo zadní nohy? Jak dlouho a kde byla šunka sušena? Zda v horách nebo na mořském větru? Ty nejdražší totiž zrají až 5 let!. Dále je třeba vědět, že kvalitu šunky zásadně ovlivňuje, zda byla prasátka krmena opravdovými žaludy. To musí být vždy uvedeno na obalu! Cena pochutiny závratně stoupá s dobou jak dlouho se vepříci chroupali žaludy! Chuť masa je skutečně zásadně jiná a je i jiný obsah tuku!

 

Pro ty největší gurmány za vás - připomínám, jezte šunku - jamón vždy v pokojové teplotě, nikdy k jamónu nepijte červené víno, i když maso vizuálně vypadá velmi červené. Nejlepší - je španělské šampaňské - cava případně suché bílé sherry - fino! Tyto nápoje skvěle vyčistí a naladí vaše chuťové pohárky a nenaruší vynikající chuť jedné z nejdražších šunek na světě!  

 

Až se někdy dostanete do situace, že si můžete koupit několik plátku jamónu - věřím, že se teď už určitě rozhodnete správně!  

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English