VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Ideální školní jídelna
2014-09-07, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

prázdniny jsou nenávratně fuč! Našim dětem začala škola a také oblíbené stravování ve školních jídelnách. Naše ratolesti dnes už nebudou jíst promyšlené chalupářské vychytávky, babiččiny buchty a nebo exotické delikatesy z přímořských letovisek.

 

Nastává realita všedního dne. Jenže pozor - ta nemusí být vůbec špatná, když se školní jídelna trochu snaží. Pokud mají děti štěstí a narazí na osvícené a poctivé kuchařky, hospodářky a ředitelky - mohou se mít jako v sedmém nebi!

 

Již žádné UHO neboli univerzální-hnědá-omáčka, rajská polévka z pytlíku nebo smažák z mikrovlnky. Na naší školní gastronomické scéně se konečně objevují první vlaštovky kvalitní stravy.

 

Tak třeba jedna z nich mi hrdě sděluje, že - "Naše kuchyně vaří jídlo pro instituce, školy a jsme dodavateli závodního stravování ve středočeském kraji. Jídlo připravujeme z čerstvých surovin bez umělých dochucovadel. Nepoužíváme přemíru soli, ale spíše zeleninu a bylinky. Je důležité, aby jídlo bylo nejen zdravé, ale i chutné! Zařazujeme do jídelníčku i bulgur, pohanku, jáhly apod., tak aby byl pestrý a obsahoval všechny důležité složky."      

 

Další úžasná školní jídelna v Plzni zase svým dětem nabízí - například tomatovou polévku s ovesnými vločkami, brokolicové karbanátky nebo marinované kuře…Školní kuchařky se začaly potkávat s nejlepšími šéfkuchaři a nutricionisty v zemi, vzájemně konzultují a propracovávají své receptury.

 

Pokud škola bere jídlo opravdu vážně - nemusíte mít žádné starosti.

  

Nicméně mé doporučení zní: Běžte se namátkou někdy přes den najíst do školní jídelny svých dětí. Poznáte ihned za co platíte! Buďte jim příkladem a učte své děti jíst doma kvalitní suroviny. Snažte se aspoň občas vyhýbat polotovarům. Myslete na to, že naše civilizace používá víc cukru a soli než je třeba. Já vím, že máte málo času - věřte, že já taky - ale zkuste někdy vytvořit větší prostor - výběru surovin, poctivému vaření a také - naučte své děti jíst pomalu. Je to, možná, nejlepší investice pro jejich budoucnost, co jim můžete dát.

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

 

Pavel Maurer, grand-restaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English