VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Jak vybrat restauraci?
2018-12-08, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

musím se vám svěřit s jedním tématem, které se ke mně znovu a znovu vrací. Je to vlastně jednoduché - jak vybrat vhodnou restauraci? Tuhle otázku dostávám dost často od kamarádů, známých, i neznámých. Někdy mi přijde emajl, třeba, že babička má osmdesátiny nebo, že rodina slaví promoci a abych jim doporučil restauraci kam mají jít. Ale co já s takovým - pro mne dosti nekonkrétním dotazem - mám, proboha, dělat? Mám jim doporučit podnik, kde vaří chobotnice? …nebo raději luxusní restaurant s výhledem na město, kde jenom předkrm stojí tři stovky? Je to přece sváteční chvilka a oni se mě ptají mě, jakožto trochu odborníka přes gastronomii, kam mají jít, aby něco pořádně oslavili? Přece jim nemůžu doporučit nějakou knajpu na růžku, kde sice čepují dobré pivko, ale za jídlo bych tam určitě ruku do ohně nedal! A co když třeba babička pohrdá těstovinami a já je pošlu do italské restaurace? A co teprve, když jim doporučím podnik, z něhož právě odešel vynikající šéfkuchař a všechno se tam změnilo o 100% k horšímu? Věřte, je to někdy fakt těžké doporučit někomu, kam jít na slavnostní večeři nebo důležitý business oběd, aby to tam všechno perfektně klaplo. Já to dělám samozřejmě rád, je to konečně součástí mojí práce. Ale někdy se klepu strachy, abych nedal špatné doporučení!
A proto očekávám i větší odpovědnost od těch, co se mne ptají, kam jí na důležitou večeři? Oni, než se zeptají, by si sami měli co nejpodrobněji rozvážit, kam vlastně chtějí jít?
Francouzská, thajská nebo česká kuchyně? Spíše klasika nebo něco trendy? Kolik tam chtějí utratit? Pětistovku i s pitím nebo se rozhodli “pustit chlup” a jejich vysněná restaurace nemá téměř žádné limity? Jsou prostě ochotni utratit 5 tisíc korun na hlavu, ale aby to stálo za to! Všechno je možné. Naše gastronomická scéna nám dnes už nabízí skutečně širokou paletu možností. Co se ovšem týká spolehlivosti, že tam, kde to bylo perfektní před měsícem, tak že nedojde k totálnímu zklamání, tak to vám zaručí jen opravdu malé množství i těch nejluxusnějších podniků. A tak se vám tímto přiznávám, že jich sice pár doporučit umím, ale stejně na otázku: Kam mám jít dnes večer do restaurace?… je někdy každá rada drahá!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy!
Francouzské přísloví
Top
English