VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Jak vybrat restauraci na dovolené
2014-07-19, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

začínají prázdniny, tak pokud jste se rozhodli odjet za hranice svých turistických snů, dovolte mi pár malých doporučení z oblasti gastronomické. Je celkem jedno, zda pojedete do Chorvatska, na Mácháč nebo do Bibione. Pokud vás aspoň trochu zajímá jídlo a pití jako součást celkového zážitku z dovolené, zapomeňte doma ešusy, játrovku v konzervě a lovečák. 

 

Kulinární specifika lokálních či cizokrajných hospůdek patří bezesporu ke kultuře místa, jež hodláte navštívit a trochu poznat. Kolorit regionálních specialit - valašské frgále, maďarské halászlé či "jugoslávský" sač pod pekom otestujte tam, kde se zrodily. Pak už budete vědět co a jak a zkušeně můžete kritizovat restauraci, která vám nabídne náhražku a nebo jen trapnou variaci na pravý originál. Vy ho přece už dobře znáte. 

 

Domácí speciality mají navíc tu výhodu, že přirozeně respektují klima, oblast, zvyklosti a tzv. "terroir", v němž vznikají. Tisíce let prověřily, proč vaječné špagety patří spíše na sever Itálie zatímco bezvaječné na jih. Je tam tepleji, jídlo musí být lehčí.

 

Ale Pozor! Při výběru restaurací v neznámých krajích buďte neustále ve střehu. Pastiček na turisty je všude dost! U nás i za hranicemi. Restaurace, kde vás číšník nahání už na chodníku - nebrat! Podniky, kde mají vyfotografovaná jídla - jsou pro turisty. Domácí tam nevkročí. Jídelní lístek přeložený do několika světových jazyků včetně japonštiny a ruštiny - je podezřelý! Pokud chcete "pasta fresca" - nechte si doporučit, protože oni ví lépe než vy, co to znamená čerstvé jídlo. Pokud máte rádi ryby, žádejte "Catch of the Day" a - nechte si ji ukázat co ten den ulovili, přivoňte si k rybě a podívejte se jí na očí. 

 

A nakonec - když vám něco nebude chutnat - reklamujte to - ihned, ještě než polovinu sníte. Zkušený a hrdý restauratér pochopí a jídlo vám nebude počítat. Několikrát jsem to zažil - a vždy jsem se pak do podniku s důvěrou znovu vrátil. 

 

Hezké gastronomické prázdniny a prosím vás - nejezte, nepijte a pokud možno, ani nežijte blbě!

 

Pavel Maurer, grandrestaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English