VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Je libo vůni připáleného oleje?
2013-04-21, Text: Pavel Maurer
Aroma, zápach, pach, odér, smrádeček či naopak vůně – to je u jídla a pití asi vůbec nejdůležitější věc! Dokonce, byť by to mohlo vypadat jako nesmysl, tak vůně jídla a vína jsou pro mne v mnoha případech důležitější než samotná chuť.

Ale porovnejte si to sami. Když si čichnete k jídlu a nevoní vám, dáte jej pak do úst? Sníte něco, co vám smrdí? Já tedy ne! Naopak, když něco voní libě, člověk začne samovolně slinit.

Čich prostě neošálíte. Když se u nás v kuchyni line z trouby vůně pečené husičky, když ucítím nenapodobitelné aroma dobře vyzrálého parmazánu nebo olomouckého tvarůžku, když zavětřím, jak naše sousedka dává na balkón ještě teplou mramorovou bábovku… Co si budeme povídat.

Je jasné, že čich předchází můj vpád do talíře. Jen si někdy zkuste dát kolíček na nos, zavřít oči a vložit nějaké sousto do pusy. Většinou nemáte šanci poznat, co vám leží na jazyku.

Čich je pro náš žaludek vlastně taková předsunutá signalizační jednotka, která nám dává varování: Nejez ten salám, co smrdí! Ta ryba páchne rybinou, je stará! Máslo je žluklé a vajíčko je pukavec! Naslouchejme těmto varovným signálům pozorně, protože důsledky jsou velmi nepříjemné. Reklamovat špatné boty je snadné, ale reklamovat špatné jídlo, to většinou moc a moc bolí.

Věřte svému čichu, je to důležité. Čich nelže. Restaurace mi musí vonět dobrým jídlem už ve vstupních dveřích, jinak se obrátím a jdu pryč.

Některé takzvaně lepší podniky dnes dokonce tak usilovně myslí na spokojenost svých zákazníků, že kromě svých vlastních vůní používají i takzvaný aroma systém, tedy vůně, které si nechávají vyrobit na zakázku. Tyto vůně jsou pak čas od času nenápadně vstřikovány do restaurací, aby vše vonělo tak, jak má.

Mně se to líbí. Mám to raději, než když mi sako páchne špatně větranou hospodou, směsí přepáleného oleje, cigaret a zažloutlých záclon. Jedno je však jisté – vůně na objednávku jsou prima nápad. Ale nejlepší je, když dobré a kvalitní jídlo voní přímo z kuchařovy kuchyně!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English