VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Jezme predátory
2017-02-11, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

víte jaká je nejlepší obrana proti škůdcům? Je to jednoduché - prostě je sníme! Předhoďme nejnebezpečnější predátory na talíř tomu největšímu dravci na světě - totiž nám samým - lidem! Tímhle tématem - totiž jak a proč jíst takzvané invazní druhy - tím se už léta zabývá americký šéfkuchař asijské původu Bun Lai. Jeho slavná restaurace má na svém jídelním lístku především pokrmy, které využívají takových zvířat nebo rostlin, jež jsou všem ostatním na obtíž. Jedná se o takzvané invazní druhy, často uměle zasazené do jiného prostředí, kde se nebývale rozmnožily a kde páchají hlavně škodu a paseku.

 

A tak si v jeho prestižní restauraci můžete ochutnat třeba "Kamennou polévku" uvařenou z horniny, která je pokryta jedlými ústřicemi, chaluhami a řasami. Pak nabízí další polévku - tentokrát z pobřežního kraba, zavlečeného do Spojených států v 19. století z Evropy. Je nesmírně žravý a patří k nejničivějším predátorů na světě. Devastuje vše kolem sebe a rychle se množí. Šéfkuchař Lai jej udí na jabloňovém dřevě, smíchá s chilli a pak přemění v prášek, jež je základem pikantní omáčky. Kraba také paří v horkém pivu a ostrém etiopském koření. Osvícený kuchař s chutí zpracovává přemnožená divoká prasata. Na rozdíl od konvenčního vepře jsou bez antibiotik. Připravuje též netradiční limonádu z rostliny jménem - křídlatka japonská, kombinuje australského invazního králíka s plátky mořské medůzy a burákovým máslem…

 

Zdá se vám to šílené, nechutné a neuvěřitelné? Tento kuchař-inovátor je ověnčen mnoha americkými cenami za přínos světové gastronomii a jeho restaurant byl vyhlášen jako první na světě, kdo přispívá k udržitelnému rozvoji naší planety. Samozřejmě - kuřecí řízek s bramborovou kaší nám připadá bližší než "kiribatské sašimi" připravené z vysoce jedovaté ostnaté ryby - perutýn. Ale kdo ví, jak to s námi na konci příštího dekády v dopadne? Vždyť vypěstovat jeden stejk - to se začíná být pro naši kulturu čím dál tím větším a nákladnějším problémem! A přitom všude kolem nás je spousta ekologických škůdců, kteří mohou zajímavě osvěžit náš jídelní lístek…

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English