VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Jídelna ministerstva
2018-04-07, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

nevím jak to chodí v různých závodních jídelnách a kantýnách, ale řekl bych, že většinou si zaměstnanci na jídlo hodně stěžují. Lidé z různých fabrik, ústavů, úřednických budov či bankovních domů, využívající vlastního zaměstnaneckého stravování, mi posílají spíše neveselé kulinární historky. Dokonce i jedna moje známá soudkyně říkala, že to u nich v práci je občas úplná katastrofa, čím je krmí. Já jsem přesvědčen, že lidé, co se o polední pauze během svého pracovního dne potřebují dobře najíst, tak mají šanci - protestovat - když to jídlo dlouhodobě za nic nestojí! Myslím, že oprávněná revoluce uvnitř závodní jídelny není nikdy na škodu. To co jíme, to nám - buď zvyšuje výkony, dobře nás naladí a nebo nás naopak úplně umrtví a znechutí zbytek pracovního dne.
Nedávno jsem byl na obědě v závodní jídelně Ministerstva zemědělství - a velice mi chutnalo. Domácí nudlová polévka, krůtí plátek na houbách, i neslazený čaj nebyl k zahození. Já vím, vy si teď říkáte: “No jo, na Ministerstvu - tam se jim to vaří! Zemědělci a výrobci potravin z celého Česka se před nimi plazí a dodávají to nejlepší, co vypěstují!” Ale tak to není! I tahle jídelna měla své problémy, často zela prázdnotou a úředníci spíše pobíhali po okolních restauracích a vývařovnách, kde jim to víc chutnalo. Jenže pak to vzali do svých rukou. Zbavili se velkých stravovacích dodavatelů a zaměstnali a vychovali si vlastní kuchaře. Na nástěnce v jídelně si můžete přečíst, že dodavatelem pro jídelnu je výběr asi patnácti farem, soukromých pekáren, i několik statků, přesně definované moštovny, či producenti včelího medu. Občas se objeví i biokuřátko. Prostě si jenom někdo na ministerstvu dal tu práci, sehnal vhodné dodavatele, vaří z čerstvých surovin, žádné polotovary. A ptáte se na ceny? Zcela běžné jako v každé druhé závodce. Jídelna je teď plná spokojených strávníků, mezi něž jsem jedno poledne zapadl i já. Jídelna MZ dostala nejen certifikát - skutečně zdravá jídelna - ale především získala zpět důvěru zaměstnanců, kteří chtějí prostě - jen - kvalitní oběd! Alespoň 75 procent všech pokrmů musí být vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin, které minimálně z 50 procent pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve Středočeském nebo sousedních krajích. Pět procent používaných surovin musí být z ekologických farem. Myslím, že každému je jasné, že tohle není jen proto, aby jídlo bylo domácí, čerstvé a sezónní, ale že se současně jedná o podporu lokálních producentů a snížení zbytečně dlouhého transportu po celé republice sem a zase tam!  
 
Tak dobrou chuť a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English