VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Jídelní lístek
2016-01-10, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

nemám rád restaurace, které mne lákají na vyfotografovaná jídla! Namísto obvykle psaného meníčka, podstrkují hostům fotky roztodivných pokrmů už na ulici - aby tomu rozuměl i analfabet. Přeborníky na obrázkové jídelní lístky jsou většinou čínské, japonské a vietnamské restaurace. Ale dělají to i protřelí hospodští třeba v Avignonu nebo v Londýně - a to - na hlavních turistických trasách. Chápu, že pro člověka, tápajícího ve francouzských či asijských výrazech, je barevná fotografie jídla jedinou záchranou ve světě neznámých kulinářských výrazů - ale já se mám před těmito podniky stejně vždycky na pozoru! Jsou často průměrné až podprůměrné kvality a zaměřují se výhradně na cizozemce, které je třeba malinko ošulit. Navíc - jídla - vypadají na fotkách - pohříchu - mnohem slibněji co se týče počtu ingrediencí a především pak velikosti porcí!

 

Naopak - velmi potřebná je názornost některých jídelních lístků - které vás neoblbují, ale pomáhají v okamžité orientaci. Jeden pražský podnik, zaměřující se na steaky, vyobrazuje některé položky tak přesně, že je každému hned jasné co bude k jídlu. A tak vidíte na jejich jídelním lístku, že třeba plemeno Charolais je bílá kráva, že skotský náhorní skot Highland je chlupatý a Česká stračena je červeně strakatá. Dále toto promyšlené meníčko nabízí milovníkům steaků fotografie úpravy masa - což je nesmírně důležitá věc pro celkový chuťový zážitek. Vidíte jak vypadá rozkrojený steak v úpravě medium - tedy středně propečený a uvnitř růžový nebo šťavnaté úpravě - rare - tedy zprudka upečený, ovšem uvnitř krvavý. Těch variant je samozřejmě ještě více, třeba medium well nebo raw - což je steak uvnitř úplně syrový, tedy velká pochoutka pro labužníky. Restaurace pak ještě více rozmazluje, ale i nenásilně vychovává zákazníka tím, že vyobrazuje na jídelním lístku jak vypadá filet mignon, entrecote, nízký roštěnec a další nabízené kousky. 

 

Vaše rozhodování je celkově snadné a při své objednávce se v podstatě nemůžete zmýlit! V této osvícené restauraci zaměřené na vyzrálé hovězí maso z vás nikdo nedělá v úvozovkách "kravku, vola, ani tupého býka", ale poskytují vám perfektní servis a přehled o tom, jaký kus skotu vám nakonec přistane na talíři…

 

Hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English