VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Jím a nemluvím
2018-06-17, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

tento týden jsem byl přítomen docela zajímavé přednášce, kterou ovšem pozorně sledovala jen asi polovina posluchačů. Byť prezentace byla docela důležitá a zajímavá - kde kdo - v malém sále si občas něco šuškal do ucha, esemeskoval a facebookoval v mobilu, případě si dokonce vsunul malá nenápadná sluchátka do uší a spokojil se jen s občasným pohledem na přednášející. Styděl jsem se a myslel na to, jak asi je té ženě u mikrofonu, která samozřejmě velmi intenzivně vnímá, že je sledována jen ledabyle. A je to podobné i při jídle? Vnímáme to co jíme? A nebo, když s někým sedíme, ani moc nás nezajímá, jestli mu chutná, je nám úplně fuk jak se přitom tváří. Jsme tady přece jenom my - a po nás - ať přijde potopa!…jak prý říkával Ludvík XV. spolu se svoji milenkou Madame de Pompadour! Jsme opravdu takoví, že nám na mnoha věcech čím dál tím méně záleží, pokud se netýkají přímo a pouze nás osobně? Já jsem optimista a ve svém životě potkávám lidi, kteří myslí na ty druhé. Ptají se jich jak jim chutná, jak se jim žije. Povídají si při jídle a necpou se bezhlavě svými řízky a sobeckými individuálními myšlenkami. Stolování je přece jedná z nejkrásnějších příležitostí, kdy si můžeme povídat se svými blízkými. Třeba rodinný nedělní oběd se nabízí po staletí jako ideální obřad, kdy se mohou probírat starosti i radosti všech přítomných. Ano, určitě ale ne s plnou pusou knedlíků! To je nechutné a navíc nám není rozumět, co mumláme. Také není moc zábavné mlaskání, překotné polykání nedokouskaných soust, jen abychom se, proboha, dostali k slovu. Mlask, prsk, brk, srk, vrk! To ne! Tudy cesta nevede! Najděme si čas mezi sousty, kdy můžeme nechat chvíli pracovat své bříško a přitom něco malého prodebatovat. Vždyť polévka se nemusí srkat vařící a některým jídlům dokonce svědčí, když jsou trochu vlažná! Je to pořád lepší, než když jsou vlažné naše vztahy! Při jídle je ideální příležitost to vše napravit. Protože, když člověk jí a pije něco dobrého, vždy je více naladěn k pozitivnímu řešení problémů, ke klidu, míru a dobré pohodě. Nepospíchejme u jídla a promluvme si s prázdnou pusou nad talířem. Není to vůbec špatný zvyk!

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English